horoszkóp

Szülésnél gondot okozhat a deréktetkó

2006.04.13. 16:40
Veszélyes lehet a tetováláson át gerincbe adott érzéstelenítő injekció, állítja egy amerikai kutatás. A magyar szakember elvicceli a hírt, a fenéktetkós Molnár Anikó pedig nem aggódik.

A deréktájon, nem sokkal a fenék fölött elhelyezett nagyobbfajta tetoválások problémát okozhatnak műtét vagy szülés közben, állítja egy amerikai kutatás. Gondok olyankor támadhatnak, amikor közvetlenül a gerincoszlopba adott helyi érzéstelenítésre, úgynevezett epidurális érzéstelenítésre van szükség, például szülés közben, írja a német Ärzte Zeitung nevű szaklap.

Alternatív megoldás kell

A tetovált bőrön át adott szúrás allergiás reakciókat válthat ki, mivel a tűvel irritáló festékanyagok juthatnak a test mélyebb rétegeibe, sőt akár a gerincbe is - írja a lap a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatásaira hivatkozva. A lap szerint ha egy nő korábban már erre a területre tetováltatott, jobb, ha előre elgondolkodik, hogy szükség esetén valamilyen más módon kérje az érzéstelenítést.

Kanadában egyre több deréktetkós nő kénytelen epidurális érzéstelenítés nélkül szülni, mivel az aneszteziológus nem hajlandó tetoválásba adni az injekciót. Noha a döntést az orvosra bízzák, tudományos alapja egyelőre nincs az ilyen aggályoknak - nyilatkozta Angela Snider, a Kanadai Aneszteziológustársaság igazgatója a Hamilton Spectator lapnak.

A magyarok szkeptikusak

"Életemben nem hallottam ilyenről" - kommentálta a hírt egy anonimitását megőrizni kívánó magyar aneszteziológus. Mint mondta, praxisa során még sosem szembesült tetoválás okozta hasonló problémával. A helyes eljárást abban látja, hogy egyszerűen "nem ott kell szúrni, ahol a tetoválás van". Amerikában is ezt a gyakorlatot követik, gond olyankor lehet, ha a tinta a páciens teljes hátát elborítja.

MC Ducky megúszta

A témában megkérdeztük a gyors helyzetváltásos raptechnikájáról és új melleiről ismert MC Duckyt, aki szintén dekorált háttal rendelkezik. Az ő hátát hosszában fedi egy "La mafia familia" felirat, de mint megtudtuk, ez nem éri el a problematikus részt.

"Minden csajnak a feneke fölött van a tetkó, ezért én nem akartam oda. Meg pont ott van egy régi műtétem helye is, a hegre pedig nem akartam rátetováltatni" - mondta. Műtéti hegre egyébként a tetoválómesterek sem ajánlják a varrást.

Anikó nem aggódik

Molnár "Nagy Ő" Anikó derekán, van egy nonfiguratív tetoválás, melynek közepét - tehát épp a gerinc környéki részt - egy nagy A betű uralja. "Nem hallottam ezt a hírt, de nem aggódom miatta. Szerintem ez épp olyan megalapozatlan történet, mint a többi hasonló hír: ha mindegyik miatt aggódnánk, már levegőt sem vehetnénk" - mondta. Molnár Anikó a szülés miatt sem fél: úgy véli, mire ő ott fog tartani, addigra már lesz néhány olyan nő, akik deréktetkóval szültek, így az orvosok tudni fogják, mit kell ilyenkor tenni.