Antal, Kudlik és Vitray is a Magyar Televízió örökös tagja lett

2004.10.22. 17:03
Péntek délelőtt a Magyar Televízó elnöke kitüntette azt a tizenkét embert, akit az MTV mostantól kezdve örökös tagjának tekint. A díjazottat életük végéig havi apanázsban részesülnek, melynek összege jelenleg kétszázezer forint. A kitüntetettek között van például Antal Imre, Vitray Tamás, Kudlik Júlia és Horváth Ádám.
Az MTV Rt. pénteken jelentette be, hogy létrehozta az MTV Örökös tag Alapítványt, közleményük szerint a célból, hogy részben törlessze régi adósságát a magyar közszolgálati televíziózás "nagy öregjeivel" szemben. A tizenkét örökös tag a kitüntető címen kívül életjáradék jelleggel havi "apanázst" kap. "A választás elsősorban szakmai teljesítmény alapján történt, néhány ember esetében az erkölcsi elismerésen túl a díj a méltatlan élethelyzet felszámolását - de legalábbis enyhítését - is lehetővé teszi" - áll az MTV által kiadott közleményben.

Rudi Zoltán, az MTV Rt. elnöke péntek délelőtt kiosztotta a nívódíjakat és azzal együtt - első alkalommal - a 12 Örökös tag kitüntetést. A díjazottak listája a következő: Antal Imre, Balogh Mária, Czabarka György, Horváth Ádám, Kézdi Lóránt, Kudlik Júlia, Lénárt István, Mahrer Emil, Palásti Pál, Sík Igor, Vértessy Sándor, Vitray Tamás.

Negyvenből tizenkettő

Az ötlet szülőanyja Hortobágyi Éva, aki a Velvetnek elmondta: a Nemzeti Színház örökös tagjainak mintájára szerette volna, ha a Magyar Televíziónak is vannak örökös tagjai. Mint mondta, rengeteg olyan kollégájuk él méltatlan anyagi helyzetben, aki szinte egész életét a televíziónak szentelte, öreg korára azonban még megélhetése sem biztosított. Rudi Zoltán, a Televízió elnöke osztotta Hortobágyi nézetét, így összeállítottak egy negyven névből álló listát. Közülük végül a televízió vezetése választotta ki azt a tizenkettőt, aki mostantól kezdve haláláig a Magyar Televízió örökös tagjának számít, és mint ilyen, állandó havi juttatásban részesül, melynek összege kétszázezer forint körül mozog.

"Az MTV szűkös keretének tudható be, hogy csak tizenkét embert tudtunk ebben a tisztségben részesíteni. Az még a jövő kérdése, hogy a keret fog-e bővülni. Egyelőre örülünk, hogy legalább ennek a tizenkét embernek át tudtuk adni a díjat, hiszen ez mind erkölcsileg, mind szakmailag sokat jelent nekik. Külön öröm, hogy nem csak mi tartjuk ezt fontosnak, hiszen a díjátadók nevei is jelzik, hogy az egész szakma elismeréssel adózik a díjazottaknak. Ez a tizenkét ember összesen 480 évet töltött a Magyar Televíziónál, és most érezhetik, hogy nem volt hiábavaló ez a több évtizedes munka" - mondta el Hortobágyi Éva, az MTV Rt. Örökös Tag Alapítvány kuratóriumi elnöke. A díjátadók között volt többek között Szabó István, Koltay Lajos, Petrovics Emil és Grétsy László.

Nem Anettkától vették

A Magyar Televízió vezetése is hallott Anettka kezdeményezéséről, amelynek keretében havi apanázst kíván juttatni néhány olyan tévés kollégájának, aki önhibáján kívül méltatlan helyzetbe került. Első díjazottja a példaképének tekintett Antal Imre volt, akinek élete végéig havi nyolcvanezer forintot juttat a számlájára az űrhajósnak készülő műsorvezetőnő.

A Szeszélyes évszakok atyjaként emlegetett, köztudottan rossz körülmények között élő Antal Imre így már két életjáradékkal is büszkélkedhet. Hortobágyi Éva hangsúlyozta, ők már jóval Anettka előtt elkezdték szervezni az örökös tagság intézményét, de Anettka kezdeményezése úgy vélik, jó alap arra, hogy felhívja a figyelmet az ügy fontosságára. "Ugyanakkor az a három milliós keret, amit ő elhelyezett a számlára elenyésző a mi keretünkhöz képest. Antal Imrének mi ötször annyit kívánunk havonta juttatni, mint amennyit Anettka juttat." - fogalmazott a kuratórium elnöke.