Schmuck Andor, Korda György, Aradszky László és Németh Kristóf azt szeretnék, ha az idős emberek jobban élnének, és ezért mindent meg is tesznek. Leginkább énekelnek, vagy ha úgy adódik segélyközpontot létesítenek és telefonközpontot adnak át.

Nézze meg a képeket!
A sajtómeghívó egy megható keddi eseményre szólt, ahol egy olyan telefonközpontot adnak át, ahol az idős, rászoruló emberek egész nap gyógyírt lelhetnek különböző jellegű problémáikra. A helyszínen pusztán annyiban változott a helyzet, hogy kiderült, a kezdeményezés vezetője, élharcosa, és az öregek gyámolítója nem más, mint Schmuck Andor. Rajta kívül más celebritások is ott voltak, mikor megérkeztünk a Tisztelet Társaságának Kun utcai irodájába, de csak korlátozottan lehetett hozzájuk férni. Amikor bekukkantottam az elsötétített szobába, Korda György és Balázs Klári ücsörgött egy újságíróval, velük szemben meg Brunner Márta vőlegényével összetapadva. Mikor aztán végre Aradszky László és Németh Kristóf is befutott, kezdetét vette a sajtótájékoztató, melyen Schmuck Andor félbeszakíthatatlan folytonossággal mondott el minden információt kezdeményezésükről.

Szabad a tanács

Az eseményt jegyző Tisztelet Társasága már tavaly is létezett, de igazából most indulnak be, azt szeretnék elérni, hogy az időseknek is jusson valami a jólét morzsáiból. A sajtószöveg szerint a társaságot, "száz fiatal, sikeres üzletember és értelmiségi", hozták létre, mely sikeres emberek közül a sajtótájékoztatón csak Schmuck Andor volt jelen. Az összejövetel apropója az volt, hogy a mai nappal megnyílt egy telefonos segítőszolgálat, amelyen a nyugdíjasok egész nap telefonálhatnak és elmondhatják különböző problémáikat, melyet a mintegy 35 alkalmazott aktivista papírra vet, majd továbbít a háromszáz, ingyen és bérmentve működő szakember egyikéhez. A társaság tehát megpróbálja megtalálni a problémához leginkább passzoló szakembert, aki két napon belül igyekszik az idős ember segítségére lenni.

Pártatlanul dalolva

Schmuck Andor hangsúlyozta, a száz alapító tag között egy párttag sincs, és nem is lesz, állami pályázatokat sem céloznak meg, ezek után senki sem mondhatja, hogy szavazatok gyűjtéséről lenne szó, még akkor sem, ha Korda György három éve az MSZP székházban izgulta végig a választásokat.

Korda György egyszerűen meghatódik attól, ha sok idős embert lát maga körül. Mint mondta, így történt ez a Tatai Szabadtéri Színpadon is, ahol éppen duettet énekelt Schmuck Andorral, mikor rájöttek, annál jobb, minél több nyugdíjas jár a koncertekre. Ezért a telefonközpont mellett egy koncertturnét is megszerveztek az ország 30 településére, ahol a nyugdíjasok, - vagy Schmuck Andor szavaival élve, a szépkorúak - ingyen élvezhetik Korda Györgyöt és feleségét . Többször hangsúlyozták, hogy egyesületük a politikától teljesen független, koncert jövőre is lesz, függetlenül attól hogy ki nyeri a választásokat, aki tehát idén nem fér be, mehet majd jövőre is. Az alapítványt teljes egészében a száz sikeres üzletember tartja el.

Többen lesznek

Nézze meg a képeket!
Korda Gyuri bácsi egyébként az egyik idős rajongó szerint egyre csak fiatalodik, ennek ellenére továbbra sem tett meg kettőnél több lépést egyedül, és nyilvánvalóan valami mágnes van beleépítve, mert Klárika tenyere állandóan rá volt tapadva. Persze lehet, hogy a gondos asszony aggódik, hogy férje egy ponton egyszer csak feldől. A koncertsorozaton vendégek is lesznek, például Brunner Márta és vele egyező hajszínű vőlegénye, Ács Bálint, amikor éppen nem esküvőjüket szervezik. De ott lesz Németh Kristóf, amikor éppen nem diplomáciai úton van, mint sörnagykövet, vagy nem a gödöllői művelődési házat igazgatja, vagy nem a virtuális motorboltjában pöszmötöl Vili apus társaságában. Ezen kívül még ott lesz Aradszky László is, aki fontosnak tartja azon üzenete közvetítését, miszerint nem csak a húszéveseké a világ.

Németh Kristóf elmondta, nagyon örül, hogy felkérték erre a feladatra, hiszen rendkívül tiszteli az időseket, mert az ő édesapja is már 85 éves. Úgy véli, jellemez egy társadalmat, hogyan bánik az idős emberekkel (ezen a ponton Schmuck Andor felhívta a figyelmét, hogy inkább a szépkorúak kifejezést használja), és mi nem bánunk velük szépen, amiben egyébként igaza van. Kár, hogy mindeközben egy köteg Barátok köztös képeslapot szorongatott a kezében, hogy azon osztogathassa az autogramokat a szépkorú rajongóinak. A kör legvégén Balázs Klári is szót kapott, aki csak annyit kívánt elmondani, örül, hogy "van végre egy olyan ember, mint Schmuck Andor", aki még azt is elintézte, hogy a koncerthelyszíneken a szépkorúak olcsóbban juthassanak majd hozzá a Korda György CD-khez.

Celebek és öregek

Mindezek után felavatták a nap embereit, akiket Schmuck Andor maga kutatott fel, személyesen konzultálva minden egyes önkormányzattal arról, hogy kik azok az idősek akik elismerést érdemelnek. Az ünnepeltek izgatottan, nyakláncban-parókában bolyongtak a hírességek között, akikből a sajtóanyag szerint 150 volt. Gyors fejszámolásunk szerint az egész eseményen nem voltak ennyien, de tény, hogy az említetteken kívül feltűnt még egy-két celebritás a helyszínen, például Orbán József, Gór Nagy Mária és Böröndi Tamás.

A legédesebb azonban az a néni volt, aki a díjátadó után rángatni kezdte Schmuck Andor ingujját, hogy ő citerázni akar. Schmuck becsületére legyen mondva, a néni öt percen belül citerázott, a hirtelen jött figyelmet azonban nem tudta sokáig élvezni, mert az első szám után mindenki otthagyta. Ekkor a néni összepakolt és odasomfordált a képeslapjait osztogató Némeh Kristóf mellé, és a fülébe súgta: "Múlt héten voltam 80 éves." És látszott, hogy ez az égvilágon senkit nem érdekelt.