horoszkóp

Gáspárékat csúnyán kirabolták

2007.12.20. 16:45
Gáspárékat kifosztották, és még a jamaicai kibékülés emlékének is nyoma veszett. A rendőrség szerint az ünnepek előtt húsz százalékkal emelkedik az ilyen típusú bűncselekmények száma.

Gazdag karacsonyt tarthatnak a tolvajok abból a zsákmányból, amit tegnap szereztek Gáspár Győző nejétől, Beától a WestEnd egyik üzletében, amikor kitépték Gáspárné kezéből a táskáját. A showman feleségénél 420.000 forint készpénzen kívül bankkártyák, forgalmi, egy aranypénztárca és egy slusszkulcs volt. A Gáspár családnak a meglovasított kisebb vagyonon kívül a pénztárca eltulajdonítása fájt a legjobban, mert az a jamaicai békülés emlékét őrizte.

„Elmentünk shoppingolni és közben kirabolták Beát. A biztonsági őrök sehol nem voltak, ahogy kamera sem. Minek tegyünk feljelentést, hogy nyomozzanak? Úgyse fog történni semmi. Elmentünk karácsonyra bevásárolni és ez lett belőle. Sajnálom szegény Beát, de ez egy ilyen ország, ne csodálkozzunk, ilyenek az emberek. Irigyek. Velünk ilyenek történnek: megvernek, meglopnak, követnek. Ebben a kurva országban mindent meg lehet csinálni. Mi lesz a következő, megerőszakolják Beát? A tolvajoknak meg azt üzenem, hogy költsék a pénzt a legdrágább gyógyszerre!"

Mindenki igyekszik, de hiába

Miután Gáspárék jókívánságát ezúton tolmácsoltuk, a WestEnd üzemeltetőinek módszereit is megosztjuk arról, mi a bevett gyakorlat az ünnepek előtt, illetve hogyan készülnek a vásárlási rohammal járó zsebtolvajokra. „Ilyenkor megerősített szolgálat van, több civil detektív dolgozik. 4-8 rendőr teljesíteni szolgálatot hétvégén, ebben állapodtunk meg a rendőrökkel. A lopások száma az átlaghoz képest nem növekedett. Az üzletház a közös területekért felelős, az üzletek saját magukért. Természetesen, ha segítséget kérnek tőlünk, azonnal ott vagyunk. Kollegáink rengeteg rosszakarót fogtak el az utóbbi időben" - tájékoztatta a Velvetet Szabó Gergely, a WestEnd üzemeletetési igazgató helyettese.

Bánáti Tibor rendőr századost, a BRFK Zseblopási Alosztály Csoportvezetőjét pedig arról kérdeztük, hogy mennyire nőtt meg a kereslet az utcán lóbálózó táskák iránt az ünnepek előtt. „Általánosságban elmondható, hogy a zsebtolvajlások nem időszak-specifikus elkövetési módszerek, ámbár a karácsonyi ünnepségsorozat és az újévi mulatságok alkalmával valóban megszaporodik az ilyen módszerrel elkövetett bűncselekmények száma a fővárosban" - tudtuk meg.

"Az elkövetői kör - melynek összetétele teljesen heterogén - a lakosság vásárlási lázát, illetve a dekoncentráltságot kihasználva igen nagy eredményességgel tevékenykedik a nagyobb bevásárlóközpontokban, plázákban, illetve a karácsonyi kirakodóvásárok területén, de ugyanúgy előfordulnak a nagyobb közlekedési csomópontokban, valamint a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön. A zsebtolvajok a nagy utazóközönséget kihasználva könnyedén férkőznek a közlekedési eszközökön utazók közelébe, ezzel szinte feltűnés nélkül szabadítva meg őket értékeiktől: készpénztől, bankkártyától és irataiktól egyaránt" - mondta el Bánáti.

„A látencia - a feljelentések hiányában - igen magas fokú ezen elkövetési módszernél is, ugyanakkor a hatóságunk tudomására jutott cselekményekből erre az időszakra 20 százalékos emelkedés a jellemző. Összegszerűen a zsebtolvajok 5-6 számjegyű nagyságrendben is "képesek" megkárosítani áldozataikat, ebbe beleszámít a bankkártyák jogosulatlan felhasználása során felvett pénzösszeg is. A lopási károk vonatkozásában pontos számadatokkal nem rendelkezünk, ugyanakkor 10-20.000 Ft-os értékben is elkövethetik ezen lopásokat, melyek során továbbra is "sláger" a mobiltelefon, amiktől a megszerzésüket követően igyekeznek azonnali eladással minél hamarabb megszabadulni"- okosodtunk ki a tolvajok szokásairól a százados segítségével.