horoszkóp

Kamarás félmillióval megúszhatja, hogy
nem fizetett gyerektartást

2008.03.04. 16:20
Kamarás Ivánnak csak hat havi tartásdíjat kell visszamenőleg fizetnie, mert a törvényt ezt írja elő. Ha felek meg tudnak állapodni, akkor nem a bíróság fogja meghatározni a havi apanázst, ami egyébként csak a nettó jövedelem 25 százaléka lehet.

Március első napján derült ki, hogy valójában Kamarás Iván Tormás vérszerinti apja. A bíróság szerint a modell, Lendvai Katalin kisfia a DNS-teszt szerint egyértelműen Kapócs Zsóka kedvesének a fia. Kamarás Zalán már viselheti apja vezetéknevét, és két évre visszamenőleg gyermektartási díjat is kell fizetnie, mert azt az utóbbi időben nem tette - írta a Blikk. A színész fellebbezhet még, mert két hónapja van rá, hiszen csak akkor emelkedik jogerőre az ítélet.

Kamarás Igor édesapja nem sokkal első fia születése után újabb porontyot szerelmeskedett össze, akit születése után néha meglátogatott és gavallér módon támogatott - az első időkben 10000 Ft-tal, később havi 30000 Ft-tal -, azonban miután napvilágot látott, hogy Kamarás valójában kétszeresen is apa, megszűnt a segítő jobb. Tormás édesanyja szerint mindez azért történt, mert Kapócs Zsóka nem tudott Zalán létezéséről. Lendvai Katalin azonban pert indított, miután Kamarás letagadta, hogy köze lenne a gyermekhez. Az okok és miértek egyszerűek: a kisfiú családjogi helyzetét három éves koráig tisztázni kellett.

Kamarás Iván

Egy kis matek

Az Index ügyvédje, Bodolai László szerint nem lehet előre megmondani, hogy mennyi tartásdíjat fog megállapítani a bíróság ebben az ügyben. „A nettó jövedelem 20-25 százaléka szokott lenni, de hallottam már olyanról is, mikor a bíróság 30 százalékot ítélt meg. Abban az esetben papíron keveset keresett a szülő, mégis lehetett tudni, hogy jövedelme jóval magasabb, mint amit bevall. A bíróság a tartásdíj megállapításánál az összes körülményt megvizsgálja, azután mérlegel csak. Olyan is van, hogy felek kölcsönösen megállapodnak egy fix összegről" - tette hozzá Bodolai, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény szerint visszamenőleg maximum hat hónapnyi tartásdíjat kell fizetnie a színésznek.     

Ha az eddig fizetett 30000 forinttal számolunk havonta, akkor 180 ezer forinttal meg is ússza apja Kamarás Zalán eddigi tartásának költségeit. Ezen kívül a DNS-teszt és a per költségei terhelhetik még a színészt. Összesítve Kamarás körülbelül félmillióból letudhatja ezt az egész mizériát.

1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről

... "280. § (1) Ha a teljesítés ideje nincs meghatározva,

... (3) A tartásdíjat, az életjáradékot és a baleseti járadékot időszakonként előre kell fizetni. A jogosult a hat hónapnál régebben lejárt és alapos ok nélkül nem érvényesített részleteket bírósági úton többé nem követelheti." p>

kommentár: A (3) bekezdés szabályozza az életfenntartást biztosító - szerződéses (pl. életjáradék), illetve szerződésen kívüli (pl. kártérítés, tartásdíj) - szolgáltatások teljesítési idejét és a jogérvényesítés határidejét. A Pp. 122. §-ának (2) bekezdése értelmében a tartásdíj, járadék és más időszakos szolgáltatás iránt indított perben a marasztalásra irányuló kereseti kérelem a le nem járt szolgáltatásokra is előterjeszthető. A tartásdíjra és a járulékra irányuló igény bírósági úton visszamenőlegesen csak a törvényben meghatározott korlátok között, hat hónapra visszamenőlegesen érvényesíthető. A jogosult a hat hónapnál régebben lejárt részletek megfizetésére irányuló igényt bírósági úton csak alapos ok fennállása esetén követelheti. Ez akkor állapítható meg, ha a jogosult személyében vagy körülményeiben rejlő oknál fogva alapos indokból nem tudta érvényesíteni a hátralékos részleteket (például baleset miatt az egyik lábát amputálták, és így mozgásában korlátozott volt [Ugyanezt a szabályt a tartási követeléssel kapcsolatban a Csjt. 68. § (2) bekezdése is megfogalmazza].