Végtelen csók volt a TomKat esküvő fénypontja

2006.11.19. 11:26
Szombaton az olaszországi Braccianoban fél Hollywood előtt kimondta az igent Tom Cruise-nak Katie Holmes. A pár - a szokott módon - képtelen volt szélsőséges gesztus nélkül túlesni az eseményen: a hitvesi csókot csak a vendégek felszólítására bírták abbahagyni.

Filmpremierhez méltó külsőségek közepette mondta ki szombat este az igent Tom Cruise-nak Katie Holmes, aki ezzel a 44 éves színész harmadik felesége lett. A Róma melletti kisvárosba, Braccianoba már napokkal ezelőtt megérkezett Hollywood A-listás sztárjaiból gondosan összeválogatott násznép, és persze a média, az év eseményévé avatva ezzel a sztáresküvőt.

Armani-ruhák és gyertyafény

A hollywoodi mértékkel mérve tulajdonképp szűkkörű, mindössze 150 meghívottal körített ceremóniát a 15. században épült Odeschalchi-kastély rózsákkal díszített, gyertyafényes Fegyverek Termében tartották szombaton délután. A kastélyt az alkalomra vörös-fehérrel díszítették, a környék útjait is felújították a limuzinoknak. Holmes már négy órával a szertartás előtt megérkezett, szemtanúk szerint kicsit el is ázott, de a helyi hit szerint ez szerencsét hoz a menyasszonynak. A párt George Armani öltöztette a nagy alkalomra: Katie Holmes váll nélküli, kristályokkal gazdagon hímzett, pezsgőszínű menyasszonyi ruhát és elefántcsontszín fátylat, Cruise pedig szmokingot viselt.

Klikk!

A szertartás az előzetesen beígértek szerint, a szcientológiai vallás eljárásrendje alapján zajlott, Cruise tanúja pedig maga az egyház jelenlegi első embere, David Miscavige volt. A beszámolók szerint a pár dobok hangjára vonult be, és mégiscsak a híres olasz tenor, Andrea Bocelli köszöntötte őket az Ave Mariával, bár ezt pár nappal ezelőtt az énekes cáfolta. Cruise-nak meg kellett ígérnie, hogy egészségben-betegségben is kitart felesége mellett, míg Holmesnak arra kellett megesküdnie, hogy boldoggá teszi férjét. Ez eddig hasonlít a hagyományos esküvői szertartáshoz, de attól eltérő elemek is akadtak: a szcientológus férj kötelessége például, hogy biztosítson asszonya számára "ruhákat, ételt, tengernyi boldogságot és minden firlefrancot, serpenyőt, fésűt, macskát", az ifjú arának pedig eszébe idézték, hogy "a fiatal férfiak szabadok, és néha megfeledkezhetnek ígéreteikről".

Sztárparádé az év buliján

Azt már egy hete tudni lehetett, hogy nagyjából kik várhatóak az esküvőre, közülük többen már napokkal ezelőtt meg is érkeztek a helyszínre. Köztük volt J-Lo és férje, Marc Anthony, Jim Carrey és barátnője, Will Smith és neje, a Mission Impossible III. rendezője, J.J. Abrams, és Brooke Shields is férjével. David Beckham részvétele az utolsó pillanatban kétségessé vált, a Real Madrid vezetősége ugyanis nem akarta elengedni a sportolót, neje, Victoria Beckham azonban a világért sem hagyta volna ki a villogási lehetőséget. Egyes források szerint kis híján még magát a menyasszonyt is sikerült túlöltöznie figyelemfelkeltően testhezálló fekete ruhájával és fehérrel szegélyezett kalapjával.

A készülődés képei (06.11.17)

Részt vett a szertartáson a pár esküvői ruháját tervező Giorgio Armani is, aki unokahúga kíséretében jelent meg, és szó volt még a saját magánrepülőjén érkező John Travolta-Kelly Preston házaspárról, Russel Crowe-ról és Steven Spielbergről is, de a roppant nagy diszkréciónak köszönhetően végül nem derült ki, valóban eljöttek-e. Cruise exneje, Nicole Kidman terhességére hivatkozva nem vállalkozott a repülőútra, csak jókívánságairól biztosította elvált férjét és annak új nejét. Házasságuk alatt örökbefogadott gyermekeik, a 11 éves Isabel és a 10 éves Connor azonban szintén részt vettek az esküvőn, ahogy Cruise és Holmes közös kislánya, a héthónapos Suri is.

Már megint a túlzások

Természetesen ez az esemény sem volt mentes a párra jellemző barokkosan túlzó gesztusoktól: a szertartás végén olyan hosszas hitvesi csókba bonyolódtak, hogy a vendégeknek kellett "Állj! Állj! Hagyjátok már abba!" kiáltásokkal leállítani őket. A szertartás végül tűzijátékkal és hajnalig tartó mulatozással ért véget.

Cruise már történelmi ciki
A színész jelenete az Oprah-showban - amikor a díványon ugrálva lelkendezett Holmes iránti érzéseiről - megdöbbentette a világot, sőt az amerikai szlengbe is bevonult: az Amerikai Szleng Történelmi Szótára a 2005-ös év kifejezéseként ünnepelte a "popping the couch" szófordulatot, ami a nyilvánosság előtti súlyos önbeégetés szinonimájává vált.

Az esküvői vacsorát Cruise kedvenc római étterme, a Dal Bolognese séfje állította össze. A vendégek előételként pármai sonkával vagy mozzarellával kezdhettek, pastával folytatták, majd borjú vagy hal közül választhattak, végül az ötemeletes, fehér csokoládéval, marcipánnal és csokoládé-reszelékkel borított menyasszonyi torta zárta a vacsorát. Ezután az ifjú pár azonnal le is lépett nászútra "valahová Tahiti közelébe" - írta a Sunday Telegraph, a meghívott vendégsereg pedig ajándékcsomaggal távozhatott, melyben egy ezerdolláros napszemüveg, valamint monogrammal hímzett törölközőt találtak. A bájosan egoista ajándékon persze nem a vendégek, hanem Holmes és Cruise monogramja állt.

A násznépet végig sötétített üvegű limuzinok szállították a helyszínek közt, amit Bracciano lakói és az alkalomra összegyűlt turisták csalódottan vettek tudomásul. Sokan álltak a szemerkélő esőben a sztárokra várva a szálloda előtt, de még autogramot osztani se ment ki senki az illusztris vendégseregből. "Pedig igazán kedves dolog lett volna tőlük, ha legalább kiállnak az ablakba néha, vagy integetnek" - jegyezte meg szemrehányóan Patrizia Rizzoni, Bracciano polgármesterasszonya a Guardian angol lap tudósítása szerint.

Holmes évi hárommillió dollárért bírja

Bár a katolikus egyház képviselői nem győzték hangsúlyozni, hogy a szcientológus szertartást nem ismerik el hivatalosnak, a pár házassága már érvényes: mint Cruise sajtósa, Arnold Robinson a lapoknak most elárulta, a hivatalos szertartáson már Rómába érkezésük előtt túlestek Los Angelesben.

Ahogy már a házassági szerződés is elkészült, amelyhez a hírek szerint Holmes gyanakvó - és egyébként sokat látott válóperes ügyvéd - édesapja ragaszkodott. A Life And Style Weekly értesülései szerint Holmesnak egy esetleges válás esetén minden Cruise-zal töltött évéért 3 millió dollár jár, egy kaliforniai ház, 11 együtt töltött év után pedig férje vagyonának felére pályázhat.

A cinikusabbak szerint az esküvő nem más, mint újabb médiaszereplési lehetőség a filmszínészként meglehetősen megroggyant státuszú Cruise számára. "Olyan volt az egész, mint valami gigatnikus filmpremier" - nyilatkozta a Sunday Telegraphnak William Hill ondoni bukméker, aki már most vesz fel téteket arra, meddig tart majd Cruise és Holmes házassága. "Ez az egész csak egy színjáték, amelyben Tom Cruise előadja, hogyan képzel egy romantikus házasságot Tom Cruise. Ez most egy saját film, amiben be akarja bizonyítani, hogy még mindig a világ legnagyobb filmszínésze".