Vujity Tvrtko, a TV2 riportere másfél éve fedezte fel azt a nem éppen újkeletű jelenséget, hogy a szexoldalak elterjedése hatalmas szerte a világon. Most gyerekeit félti tőlük, mellesleg még meg is fenyegették.

Tvrtko másfél éve egy szexhirdetés hatására kezdte el írni könyvét. "Magyarország szégyenpadra kerülhet a fertő miatt" - nyilatkozta az újságíró. A fertő problémája nem újkeletű, az viszont igaz, hogy 2008-ra világszerte elterjedtek a szexoldalak. Az internet lehetőségeivel ma már elég egyetlen szót beírnunk (pl. nagymama) kedvenc keresőprogramunkba és az első találatok között biztosan szerepel a "szex a nagyival" valamilyen formában. Ahhoz azonban, hogy a gyerek ilyen információkkal találkozzon, még az internetre sincs szüksége, elég egy túl jól tájékozott iskolatárs.

Ez, és más egyéb extravagáns filmek és fotók indították el benne a folyamatot, aminek eredményeképpen megszületett Fertő című könyve. Az állatpornótól a gyerekpornóig mindennel találkozott az interneten, mindezt egyetlen forint kifizetése nélkül. A bemutató előtti napon a riportert telefonon megfenyegették, hogy jobban tenné, ha nem beszélne a könyvről, ő azonban így nyilatkozott: "Hiszek abban, hogy ez az ország meg tud védeni." Bizonyára így gondolta az az orosz riporter is, akit az egyik kényes anyaga után megöltek 2006-ban. Azt, hogy ki fenyegetette meg, nem sikerült megtudnunk.

A szexipar műfajainak skálája egyre különösebb dolgokat kíván meg a készítőktől, akik egyre azon fáradoznak, hogy az erre irányuló igényeket kielégítsék. A Napló riportere többek között felsorolta az erőszakpornót, gyermekpornót vagy állatokkal való közösülést. A drasztikus információk kiszűrése állandó téma, korábban Franciaországban próbálkoztak a szélsőséges pornótartalmú oldalak blokkolásával, de ez sértette az internet szabadságát.

Tvrtko felajánlotta a segítségét

Az internetes tartalmak szó szerinti idézése után Trvtko áttért a pedofíliára. Dr. Tóth Ferenc, XVI. Kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy míg 2000-ben csupán 2-3 ügy szólt a gyerekek zaklatásáról, mára ez hatványozottan több, 100 fölött van. A pedofília, valamint más perverzitások igényeit hivatott a pornóipar egy része is kielégíteni.

Természetesen Magyarországon is vannak törekvések arra, hogy ezektől az aberrált szokásoktól megvédjék a gyermekeket, erre szolgál pl. az iskolarendőrség. A szülők akár úgy is védhetik csemetéiket, hogy odafigyelnek rájuk vagy letiltják a 18 éven felülieknek szóló tartalmakat.

A hivatalos szerveken kívül több olyan mozgalom is van, amely igyekszik megelőzni a problémát vagy, ha már megtörtént a zaklatás, akkor segíteni az ezen átesetteknek a lelki sérülés kezelésében. Vári András, az Ártatlan angyalok című könyv szerzője, valamint az Ártatlan Angyalok Mozgalom nonprofit szervezet vezetője elmondta, hogy rengeteg áldozat keresi meg őket azért, hogy beszéljenek az őket ért hatásról.

Tvrtko a gyermekek védelme mellett az állatokét is fontosnak tartja, hiszen felsorolása szerint számtalan olyan videó található az interneten, amelyen különböző állatokkal (tyúk, teknősbéka, hal, stb.) közösülnek. A könyv megírása folyamán kidolgoztak egy törvénymódosítást az állatvédelmi törvényre, mely aztán bizonyos okok miatt mégsem nyújtottak be. A riporter felajánlotta a rendőrségnek és a bíróságnak segítségét, valamint a könyv megírásához használt 2 év dokumentációit.