Németh Szamira, aki jelenleg Vujty Tvrtkónál lakik, később az ENSZ-ben fog dolgozni, illetve az Afrikai-Magyar Egyesületnél. A 18 éves lány nem kaphatott menekültjogi státuszt, így segélyt sem, hiszen magyar útlevele van, mert magyar állampolgár. A szomáliai-magyar lány most a riporterrel és annak családjával él, ahol teljes jogú családtag.

Németh Szamira, az első szomáliai-magyar, aki úgy érkezett hazánkba, hogy nincs menekültjogi státusza, ezért nem is részesülhet semmilyen segélyben, holott első ízben lépte át a határt. Édesapja Németh Lajos, egy Baranya megyéből származó férfi, aki a francia idegenlégióból szökött meg egy szomáliai bevetés alatt. Kint feleségül vette Hareda Sharif Nuurt, és ő maga is áttért az iszlám hitre. Tizenhárom gyermekük született, de egy rablógyilkosság áldozata lett a férfi és három gyermeke. Lánya, Németh Szamira ezután Hagaderába menekült, ahol az ENSZ menekültügyi szervezete helyi képviseletének elmondta, hogy édesapja magyar állampolgár. Mikor a szervezet megtudta, hogy a lányt akarata ellenére feleségül akarják venni, a Baptista Szeretetszolgálat megszervezte a hazajutását. Vujity Tvrtko, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete és szervezet elnöke, Szenczy Sándor hozta haza Kenyából, jelenleg pedig a riporter a pártfogója feleségével együtt.

Klikkeljen Tvrtkoért!

Először rokonainál lakott a 18 éves lány, de nyelvi és kulturális nehézségek miatt nem sikerült a családba integrálódnia. Ekkor döntött úgy a riporter, magához veszi. Vujity Tvrtkotól megtudtuk, hogy a lány családjának nagy része Szomáliában maradt, de sikerült felvenni velük a kapcsolatot. „Egyik testvére, Németh Béla hazajuttatását most szervezik, ő szintén egy kenyai menekülttábor lakója. Németh Szamira édesanyja pedig jelenleg Szomáliában van négy gyermekével – két fiával és két lányával." Az is kiderült, hogy nővére Olaszországban, egyik bátyja Svájcban él, és egy halottnak hitt fiútestvére pedig szintén Magyarországra menekült.

Otthon egyelőre csak angolul beszélnek

Mivel Tvrtko fiai anyanyelvi szinten beszélnek angolul, otthon egyelőre ez a közös nyelv. A riporter elmondta, hogy ez az állapot nem tart sokáig, hiszen Németh Szamirának is meg kell tanulnia magyarul. "Beírattam egy nyelviskolába, egy szuperintenzív magyar tanfolyamra. Jelenleg is van tanulói jogviszonya, a pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központba jár iskolába - magántanuló- , ahol természetesen néhány tantárgyból kapott felmentést. Ilyen például a kémia, hiszen tanulmányai során sose találkozott még ezzel a tudománnyal." Azt is megtudtuk, hogy a lány egy szomáliai iskolában tanult angolul, ezen kívül még édesapja is tanította a nyelvre.

Tvrtko azt is elmondta a Velvetnek, hogy a lánnyal tervei vannak. „Szeretném bebizonyítani, hogy sikeres családi integrációval Magyarország büszkesége lehet. Ő az egyik legerősebb ember, akivel valaha találkoztam. Több késszúrás van a testén, megalázták, megölték több családtagját, és mindezek ellenére tud mosolyogni. Nagyon pozitív példa lehet a magyarok előtt is. Merem állítani, hogy becsületes tagja lesz a társadalomnak" – mondta a riporter. Kiderült, hogy Némethet az Afrikai-Magyar Egyesület fogja alkalmazni, és első munkája lesz, hogy aktívan közreműködjön testvére hazahozatalában. „Ezen kívül beszéltem a szomáliai menekültekkel napi szinten foglalkozó Genfben dolgozó ENSZ nagykövet asszonnyal, a norvég származású Bente Angell-Hansennel, aki február elején otthonomban személyesen látogatja meg Szamirát, mert szeretne vele a jövőben együtt dolgozni. A nyelvtudásának köszönhetően tudják majd foglalkoztatni, hiszen a hazájából érkező menekültek nyelvét kívül, magyarul is fog tudni kommunikálni."