horoszkóp

Enyhítették Udvaros Dorottya büntetését

hh
2005.11.28. 15:24
A színésznőt márciusban ittas vezetésért letartóztatták. A vérvétel kimutatta az alkoholos befolyásoltságot, de a színésznő a mai napig tagadja, hogy akár egy kortyot is ivott volna, ezért fellebbezett. A hétfői szabálysértési eljáráson enyhítették büntetését: jogerősen fél év helyett csak negyed évre vonják be a jogosítványát.

A november 28-ai szabálysértési eljárás után a II.-III. kerületi bíróság a színésznő ittas vezetésért kapott büntetését hat hónapos vezetéstől való eltiltás helyett három hónaposra változtatta, de az eddig megállapított 35 ezer forintos pénzbírságot nem csökkentette.

Mi történt?

Udvaros Dorottyát idén március 10-én nulla óra húsz perckor a II. kerületben a Szépvölgyi útról a Folyondár utcára kanyarodott rá, amikor a rendőrök megállították és elkérték az iratait. A színésznő nem szállít ki az autóból, azonban az egyik intézkedő rendőr alkoholszagot érzett kiáramolni az autóból, ezért megkérte a színésznőt, hogy fújja meg az alkoholszondát.

Udvaros Dorottya

A Kossuth-díjas színésznő ekkor még nem ellenkezett, de miután a szonda elszíneződött, a rendőrök el akarták vinni vérvételre, amit azonban a színésznő megtagadott. "Mivel nem fogyasztottam alkoholt, ezért a szonda nem színeződhetett el, és ezért is nem akartam vérvételre menni" - mondta el a hétfői szabálysértési tárgyaláson. Részletekbe menően a mostani tárgyaláson már nem tudta felidézni, hogy pontosan milyen szavak hangoztak el több mint fél éve, de jelezte, hogy ezek már mind elhangzottak egy korábbi II. kerületi meghallgatás során. Ezek alapján a színésznő jelenetet csinált, és ellenállt a rendőröknek, ezért volt szükség a bilincselésre. A tárgyaláson tanúskodó rendőr szerint Udvaros alkoholos befolyásoltságra utaló jeleket mutatott: "felesleges felindultságot, teljesen elengedte magát, és nem akart velünk jönni" - mondta.

Ezután megbilincselve a Gyorskocsi utcába vitték, ahol levették a vért és vizeletmintát is kértek tőle. Udvaros Dorottya mindvégig konzekvensen ragaszkodott ahhoz, hogy nem fogyasztott alkoholt azon a napon, mint ahogy előadás közben sosem szokott, és akkor is éppen egy előadás után utazott haza. Amikor Kovács József bíró afelől érdeklődött, hogy akkor mégis mit mutathatott ki a szonda és a vérvizsgálat, Udvaros azt válaszolta, hogy ő is és a kollégái is gyakran élnek a téli időszakban bizonyos cseppekkel és szopogatós tablettákkal, amiknek lehet alkoholtartalmuk, mert egy előadás nem maradhat el egy színésznő torokfájása miatt.

Egy sör, két deci bor vagy nagyon sok svéd csepp?

A letartóztatás utáni klinikai vizsgálat során a vizeletében 0,62 ezrelék gramm/liter alkoholt mértek, a vérében pedig 0,39 ezreléket, és az orvosok ebből a 0,56 ezrelékes véralkoholszintet kalkulálták ki eredményként, ami igen enyhe alkoholos befolyásoltság kategóriája alá tartozik (0-21-0,5 ezrelékig az alkohol még nem befolyásolja a viselkedést).

Pintér Sándor orvos szakértő a hétfői tárgyaláson elmondta, hogy ez két deci bornak vagy egy üveg (fél liter) sörnek felel meg. Megerősítette, hogy a különféle meghűlés és torokfájás elleni cseppek valóban megváltoztathatják az ember véralkoholszintjét, de mivel a színésznő azt nem tudta megmondani, hogy akkor éppen pontosan mit szedett, ezért azt képtelenség volna kiszámítani, hogy mennyivel.

Megszületett az ítélet

Udvarosék azért kérték a márciusi ítélet (35 ezer forint és hathónapos vezetéstől való eltiltás), mert a színésznőnek munkavégzéséhez szüksége van a vezetői engedélyére. A fellebbezés szeptemberben lett volna, de végül a résztvevők más elfoglaltsága miatt november harmincadikára halasztották. Udvaros Dorottya ítéletét tehát jogerősen harmincötezer forint pénzbírságban és három hónap vezetési eltiltásban állapította meg a bíróság.

Az ügynek ezzel még nincs vége, mert a színésznő és ügyvédje kifogást emelt, mivel szerintük jogtalanul bilincselték meg Udvaros Dorottyát, és a vér- és vizeletvizsgáltra is jogszabályt sértő módon került sor. A rendőrségi intézkedés elleni közigazgatási eljárásra jövő februárban kerül majd sor.

Imád villamosozni

A színésznő jogosítványát a mai naptól kezdődően vonták be három hónapra, azaz ha ezen az intervallumon belül volán mögé ülne, az már szabálysértésnek számítana. Udvaros a tárgyalást követően elmondta, hogy elfogadja a bíróság ítéletét. "Annak külön örülök, hogy a bíró szájából elhangzott, hogy jogkövető magatartást tanúsítok" - mondta el a Velvetnek. "Voltak álmatlan éjszakáim az ügy miatt, de Önök is hallották, hogy itt percekről és ezrelékekről ment a vita. Rossz, hogy három hónapig nem vezethetek, de valahol jó is, mert Budapesten elég nehéz vezetni."

Még nem tudja, hogyan fogja megoldani a közlekedést, mert a BKV túlságosan sok időt vesz igénybe, és a munkája során sokat kell utaznia, bár villamosozni nagyon imád. Udvaros Dorottya hozzátette, hogy a neheze, a februári tárgyalás még hátra van.