Anettka sikított az űr okozta boldogságtól

vb
2006.12.14. 16:27
Ma végre eljött a várva várt pillanat, és Anettka vadászrepülőre ült, majd mintegy egy óra repülés után visszatért a Földre. Szerencsekacsáját overalljába gyűrte, és csak a visszaút zuhanása viselte meg.

"Minden úgy volt, ahogy az oroszok megígérték" - tudtuk meg az immár nem ismeretlen nevű, hamarosan induló tévécsatorna (Ötös csatorna) még mindig inkognitós képviselőjétől, akit egy nyizsnij novgorodi szállodában értünk utol. Anettka ekkor aludt, a MiG 31-es fedélzetén eltöltött egy óra ugyanis nagyon kifárasztotta a szervezetét. Ezt mesélte nekünk férje, Forgács Rezső is.

Klikk!

Csak az igazi ellenségeknek

"A visszaút vette igazából igénybe Anettkát. Tíz percig tartott csak ez a zuhanásszerű szakasz, de amikor leszállt, azt mondta, ezt csak legnagyobb ellenségeinek kívánja. De azt is mondta, hogy nem lehet szavakkal leírni, ami fönt látható" - mesélte nekünk Rezső, aki közölte, titok, milyen magasan járt a neje, de elérte az űr határát.

Kamerák vették

Anettka overalljába gyűrt plüsskacsája - a szabályok szerint a kacsát rögzíteni kellett, így a tervekkel ellentétben ő sem próbálhatta ki a szabadesést - és a jóképű orosz pilóta társaságában helyi idő szerint körülbelül tízkor szállt fel és közel egy órát töltött a vadászrepülőben, végig hátul ült, nem vezette a repülőt. A gépben volt egy beépített kamera és mind a titokzatos tévés, mind Anettka férje állítja, hogy kezében is tartott egy kézikamerát, amivel mintegy 38 percet forgatott. Ebből pár percet ma ad le az Aktív, a teljes film pedig a hamarosan induló Ötös csatornán lesz látható.

Még egy kis titok

"Boldog volt, fáradt volt, de elégedett és sikítozott, hogy látta az űrt" - mesélte Rezső, hozzátéve, hogy a MiG-től kapott oklevél értelmében Anettka elérte a kozmikus sötétség határát, amiről Rezsőtől megtudtuk, hogy az űr határa. Rezső még azt is elmondta, hogy az oroszok kísérleti repülésnek nyilvánították az utazást. Azon már meg sem lepődtünk, hogy ez Rezső szerint ez a megnevezés azt is jelenti, hogy a repülés minden körülménye titkos.

Találka és visszatérés

Anettka és spaceteamje pénteken Moszkvába utazik, ahol a MiG elnök-vezérigazgatója fogadja, szombaton pedig egy hagyományos utasszállító fedélzetén térnek haza.

Akik nem hisznek Anettkában
Anettka űrugrásnak nevezett repülésének első kitűzött dátuma október 23-a volt, ekkor azonban az oroszok technikai okokra hivatkozva lemondták illetve elhalasztották a repülését. A következő kitűzött dátum november 7., majd november közepe volt. Végül Anettka december 14-én emelkedett fel a talajról.

A repülést és az űrjárást ugyanakkor többek, főleg a repüléshez értő közönség hangos szkepszise kísérte. Ők ugyanis azt állították, hogy az Anettkát reptető MiG-nek nincs olyan gépe, amelyik fel tudna szállni legalább 50 kilométeres magasságba (aminél egyébként jóval feljebb kezdődik az űr határa), másrészt, mert a repülés szponzorában sem nagyon hittek.