Mind a 26 ujjára büszke az indiai férfi

2008.08.05. 19:05
Heramb Ashok Kumthekar nem érzi kellemetlennek, hogy összesen 26 ujjal született: kezein 12, lábain 14 ujja nőtt. A Guiness-rekord viszont nem az övé, mert az ujjai összenőttek.

"A barátaim gyakran viccelődnek azon, hogy szerintük úgy nézek ki, mint egy földönkívüli" - mondta az indiai Heramb Ashok Kumthekar, aki összesen 26 ujjal született. A Goa szigetén élő 22 éves férfi különleges ajándéknak fogja fel a kezén és lábán lévő plusz négy illetve kettő ujjat - derül ki az angol Daily Telegraph cikkéből.

"Boldog vagyok, mert van valamim, ami másoknak nincs. Sohasem okoztak problémát az ujjaim és mivel most írnak rólam, híres is leszek" - lelkendezett a nyugat-indiai Pune városában üzleti menedzsmentet tanuló 22 éves férfi.

Az extra ujjakban egyébként csontok vannak, ám idegvégződések nem, így Heramb Ashok Kumthekar azokat nem érzi és mozgatni sem tudja őket. A férfi már csak azért is örül különleges testi adottságának, mert kedvenc színésze, Hrithik Roshan bollywoodi csillag is mindkét kezén egy ujjal többel látta meg a napvilágot.

Lecsúszott a rekordról

Bár az indiai férfi 26 ujjával igazán különlegesnek számít, a Guiness-rekordot mégsem ő tartja, hiszen annak ellenére, hogy ujjaiban csontok vannak, összenőttek, így nem minősülnek külön ujjaknak. A hivatalos rekorder egy 13 éves kalkuttai fiú, Devendra Harne, akinek 12 ujja és 13 lábujja van. Heramb Ashok Kumthekar nevét csak az indiai rekordok könyvében említik meg.

A sokkujjúság ötszáz élve született csecsemőből egynél jelentkezik. A polidaktilia leggyakrabban hatujjúságában nyilvánul meg, főleg a kéz kisujji oldalán jelentkező ujjtöbblet formájában, írja Czeizel Endre Ady Endréről szóló tanulmányában: "A hatujjúság e típusának is két formája ismert. A súlyosabb megnyilvánulásakor szinte egy teljes hatodik ujj látható, amely az összes csontot magában foglalja. Az enyhébben a csökevényes hatodik ujj lényegében csak bőrnövedéknek számít. Ady Endrénél ez utóbbi rendellenesség fordult elő".

A hatujjúság a táltosfoghoz hasonlóan az ősmagyar mitológiában a kiválasztottság jele volt, tulajdonosáról azt gondolták, jós-, vagy varázslótehetséggel rendelkezik. A wikipedia listája szerint állítólag hatujjal rendelkezett VIII. Henrik angliai király második felesége, Boleyn Anna is.