'Most vagyok szép, most vagyok fiatal'

dns
2004.10.15. 12:30
Minden pasiban vannak nőies, és minden nőben vannak férfias tulajdonságok. Lakatos Márk stylist ezt a világ egyik legizgalmasabb alapvetésének tartja, amelyről merész fotósorozat született az Unisex jegyében. A kiállításmegnyitón tobzódó tömegtől a képekhez nehéz hozzáférni, de az egybegyűltek megmagyarázták azokat riporterünknek. Bár ne tették volna.
Addig volt béke...

#alt#
Nézze meg képeinket!
"Megmondom én neked, miről szól ez a kiállítás" - sóhajt Galambos Dorina megasztár, miközben riporterünk előtt egy belvárosi lépcsőházban kaptat felfel; veszkócsizmában, szeánszra utaló mécsesek közt - " A világban addig volt béke, amíg Árész hadisten, és Aphrodité, a szépség és szerelem istennője jóban volt. Tudod, az ő nászukból született a Harmónia. Na, ez árad a fotókból" - magyarázza riporterünknek a punkénekesnő. A villanyfényben időnként megcsillan a szépségpöttynek belőtt piercingje.

A lépcsőfordulóban a Kísértés című műsorba szerződött Gergő nevű kísértőfiú energiaitalokat kínál, és barokkosra stilizált modellek állnak a pódiumokon. Egyikük fitos melle kilátszik a bőrszerelésből, mögötte a falon egy félmeztelen férfialak hasonlóan szenvtelen arckifejezéssel pózol. Dorina felér a legfelső emeleten található, a Republic of Art Galériának otthont adó bérlakáshoz, belép a kiállítóterembe, és saját képét keresi a divatszakma tömegében.

Ez nem ugyanaz a vetkőzés

"Nem volt kellemetlen, hogy félmeztelenül pózoltam, hiszen ez a kép nem a hagyományos módon sugallja a szexualitást. Nem volt kérdés, hogy vállalom-e, mert mégsem egy férfimagazinban szerepelek, hanem egy művészi értékű kiállításon. Szeretem ez a képet. A fotózáson el is csórtam a polaroid képeket emlékbe" - pislogott a neonzöldre festett szemhéjú énekesnő, és bevallotta, ettől függetlenül már megkeresték, hogy dobja le ruháit egy magazin kedvéért. Nem vállalta.

"Most vagyok szép, és most vagyok fiatal, de nem vetkőzöm. Minek rontsam az imidzsem azelőtt, hogy megjelenik az első lemezem?" - mondja Dorina, és Pély Barnához bújik, aki pezsgővel kínálja.

A riporter az Amerikai Pszicho hőseit látja pezsgőzni a fotók előtt. Köztük egy L'Oreál reklám céljából Európába exportált modellünk, Vámosi Viki egy napi háztartási költségvetéséről cseveg egy hajráfos fiúval. Viki fotója előtt egy Mickey egeres pólóban feszengő fiú a haját igazítja. A sarokban Dj Nadja tekeri a potmétereket egy tál szőlő alatt. Szól a trip-hop, hangzanak a műértőbbnél műértőbb vélemények.

Szép képek, de szörnyű műértelem

"A magyar ember még nincs felkészülve a transszexualitás ilyetén szabad ábrázolására. Elképzelhető, hogy csupán egy zárt közösség látogatja majd ezt a tárlatot. Már várom a vitriolos újságkritikákat" - affektál egy hirtelen vörös hajú nő egy hennával díszített férfihát fotóprintje előtt, és riporterünk megfogadja, nem tesz szívességet neki. Társasága egy fiatalabb lány, aki rózsaszín szoknyájához pamut térdzoknit húzott az alkotói szabadság jegyében. De szólni nem szól. A kiállítás stylistja, Lakatos Márk kockás micisapkája ekkor tűnik fel a tömegben.

"Merjünk játszani. Merjük a határainkat feszegetni" - mondja Lakatos Márk, akit, miután éppen elég véleményt elcsíptünk már, a tárlat valódi céljáról faggattunk - "Nem azt akartam kifejezni, hogy a nemek közti határok eltűnnek, hanem azt, hogy minden nőben vagy némi férfias vonás, és minden férfiban találunk nőisességet. Évek óta foglalkoztat ez a téma, amelyik a világ egyik legizgalmasabbja" - mosolyog Márk.

A barokk életérzés

#alt#
Katt a képre!
"Az ötlet tehát adott volt, már csak azt kellett kitalálni, milyen stílusban jelenítsük meg. Mivel nagy hatással van rám a barokk életérzés, ez sem volt többé kérdés. Ebben is egyetértettünk Dobos Tamás fotóssal. Két hónapig dolgoztunk a sorozaton " - zárja rövidre gondolatait Márk, mert a dj-pult mellett áll egy törékeny fiatalember kottával a kezében és e pillanatban barokk operadarab előadásába kezd. Márktól tudjuk, kontratenor énekes ő, azért olyan megdöbbentően magas a hangja. A mell és fejhangokat váltja, gesztikulál, hajlong. Nem állítjuk, hogy csöndben hallgatják az egybegyűltek, de meghökkennek. Ahogyan Tilla fotója előtt is sokan. Felirat híján felismerhetetlen lenne a pink színnel kivakolt médiaszemélyiség.

"Spanyol matróna vagyok, nem tűnt fel?" - nevet Tilla, miközben a róla készült két fotót mutatja riporterünknek - "Ezen a matróna komoly, és aggódva gondol az unokáira. A másikon pedig a matróna rájön, valójában mindig is rocksztár akart lenni. Így aztán az is lett" - mondja a Megasztár műsorvezetője, majd elsodródik. A dialógot egy zsabós ingű fiatalember is végighallgatja, akinek feltett szándéka, hogy a hallottakra magyarázattal szolgáljon.

"Pontosan erről szól. Hogy ha akarod, nem az leszel, aminek születtél, hanem az, amit te választasz. Nincsenek határok" - mondja a fiú riporterünknek, aki úgy dönt, a hazaindulást választja.

A barokk stílus?
A szó a barocco olasz kifejezésbol származik. Jelentése: nyakatekert okoskodás. (Francia jelentése: bizarr, különleges.) A barokk kor és stílus a reneszánszot, illetve a késő-reneszánsz manierizmust váltotta fel; a 16. század utolsó harmadától a 18. sz. közepéig, második harmadának végéig terjed az európai kultúrában. A barokk művészet elsősorban arra törekszik, hogy lenyűgözze, a földi valóságból "kiemelje" az embereket, és minél nagyobb hatást gyakoroljon rájuk. A barokk stílusban készült festmények mozgalmasak, kerülik az egyenes vonalakat, jellemző rájuk külső-belső túldíszítettség. Képei tobzódnak a színekben, formákban. Szenvedélyes mozgású, izgatott taglejtésű, végletes érzelmeket hordozó alakokat ábrázol. Megjelenésük gyakran allegórikus jelentéssel bír.