horoszkóp

Varga Zsuzsa a Tankcsapdával keres tehetségeket

2005.04.11. 09:33
Varga Zsuzsa a gimnázium után elindult egy tehetségkutató versenyen, de az első körben kiszállt, most viszont zsűritag lesz. A Tankcsapda frontembere sem látott túl sok fantáziát a műfajban, de most mégis úgy gondolja, ez az egyetlen mód, hogy a tehetségek teret kapjanak. A Viva Jim Beam Music Tehetségvadászat néven elindítja saját sztárgyárát.

"Kezdőként eszembe sem jutott volna tehetségkutató versenyen indulni" - jelentette ki Lukács László, a Tankcsapda énekes-basszusgitárosa, az induló Jim Beam Music Tehetségvadászat című versenyének zsűritagja. "Amikor egy debreceni pincehelyiségből a zenei pályára készültünk, jóformán a közönséggel együtt tanultuk a szakmát. Csak hírből ismertük, hogy a külföldi zenekarok sajtófőnökkel és stylisttal is dolgoznak. Ma már azonban három forintért ölik egymást az emberek, a pályán maradni nagyon nehéz lett, és természetessé vált, hogy szakemberek karolják fel a zenekarokat. Lehetséges, hogy a kezdő csapatok egyetlen kitörési lehetősége, ha megpróbálnak sikert és ismertséget szerezni a tehetségkutató versenyeken" - tette hozzá a zenész, akinek eredetileg több aggálya is volt - a Wanted és a Sztárgyár tehetségkutatók sikere után egyre szaporodó - versenyekkel kapcsolatban.

Nem sztárkombinát

Varga Zsuzsa
Varga Zsuzsa

"Nem tartottam jó ötletnek, hogy egy zsűri döntse el, hogy mely zenekar jobb. Ez nem gyorsasági verseny, ahol ezt abból lehet látni, melyik ér a célba hamarabb. Azért vállaltam, hogy tagja legyek a zsűrinek, mert itt több, számomra fontos szempont is érvényesül. Egyrészt a zsűri különböző ízlésű, képzett szakemberekből áll, másrészt pedig a tovább juttatott jelöltjeinkről végső soron a közönség szavaz" - monda Lukács László. Véleménye nagyrészt egyezik Varga Zsuzsa énekesnőével, akinek viszont saját tapasztalatai is vannak.

Még gimi után én is jelentkeztem egy tehetségkutató versenyre, de már az első kör után tudtam, nem nekem való. A résztvevőknek ugyanis meg akarták mondani, milyen műfajban, vagy stílusban próbálkozzanak, milyen ruhát, frizurát kellene viselniük - mondta Varga Zsuzsa. Tetszik, hogy a játékban nem az aktuális trendek szerint válogatnak össze pár érdekesnek tűnő embert. Ez nem sztárcsináló, itt egyéniségekre, gondolatokra, önálló produkcióra vagyunk kíváncsiak. A versenyre minimum háromtagú zenekarok jelentkezhetnek bármely műfajú, de saját szerzeményekkel- tette hozzá.

Turnébusz és gitár

Lukács László
Lukács László

"A nyeremények pedig praktikusak. A győztes csapat egy turnébuszt kap, gitárt, és lehetőséget arra, hogy egy albumnyi zenét felvegyen egy profi stúdióban" - folytatta az énekesnő. A zsűri további tagjai Abaházi Csaba, aki az egykori Sing-Sing együttes frontemberéből a Danubius Rádió műsorvezetője lett, Uj Péter, az Index főszerkesztője és a Wan2 magazin alapító szerkesztője, Rókusfalvy Pál, a verseny producere és a Stúdium Dixieland Band alapítója, és VJ Olivér, a Viva Megawatt című műsorának vezetője.

"A verseny előtti válogatásnál tartunk, ebben a körben közösen végighallgatunk minden demót, és azok közül választjuk ki azokat, amelyeket érdemes továbbjuttatnunk. Az eddigi tapasztalataim alapján vannak kiemelkedő felvételek, de legtöbben nem mernek új színt belevinni a zenéjükbe. Nem feltétlenül jó, amikor az első tíz másodperc után már Madonnára, vagy a U2-ra emlékeztet a zene" - mondta Olivér, aki a válogatást követően a Jim Beam Music Tehetségvadászatműsorvezetője lesz. Egyetértett azzal a véleményünkkel, hogy a műsor számára tervezett honlap inkább a rock zenei irányt sugallja, elmondta viszont, hogy a jelentkezők a valóságban a metaltól az elektronikus zenéig számos irányzatot képviselnek.

Best of

"A szavazó-papírjainkon nincsenek együttesek nevei, csak egy sorszámot kapnak. Néhányszor mégis előfordul, hogy felismerünk egy-egy zenekart, akik esetleg szűkebb körben ismertek, kedveltek, de még nem volt lehetőségük szélesebb közönség előtt megmutatni, milyen jók" - tette hozzá Varga Zsuzsa. A felfedezett zenekarokat a szervezők nem szeretnék a hazai lemezkiadókra bízni, a Viva menedzseli majd a tehetségesnek tartott fiatalokat.

Ehhez kapcsolódóan a tehetségkutatónak szigorú szabályzata van. A jelentkezők az előválogatás végéig más tehetségkutató versenyre nem jelentkezhetnek, a döntőbe juttatott zenekarok pedig az idei év végéig. Az együttesek vállalják, hogy térítésmentesen részt vesznek a sajtótájékoztatókon, a szervezett fellépéseken, és szerepelnek a műsor Best of cédéjén, amiért szintén nem kapnak tiszteletdíjat. A dalok joga a kiadót illeti majd.

Various people
Kemény szellemi munka folyik

"Lehetséges, hogy találkozom majd olyan zenekarokkal, amelyekben szerintem nagy fantázia van. Ha úgy adódik, akár személyesen is segítek majd nekik abban, hogy érvényesülni tudjanak. Miért ne engedhetnék meg néhány telefont, hogy felhívjam rájuk a figyelmet?" - mondta a Viva műsorvezetője.