Úgy gondolja, hogy a boszorkányüldözés hazánkban háromszáz éve megszűnt? Tévedés! Vágó István és a Szkeptikus Társaság (a Képes Újsággal karöltve) azt a célt tűzte ki, hogy alaposan befűt a kuruzslóknak, a jósnőknek, a mágusoknak és az önjelölt messiásoknak

Az Index pár hete már beszámolt arról, hogy Vágó István „Sarlatánok kíméljenek!” címmel rovatot indít a Képes Újság című hetilapban. A műsorvezető és a szervezet ugyanis ezentúl sokkal aktívabban szeretne küzdeni az általuk elismert igazságért, és mivel szerintük az ellenkező oldal képviselői uralják a médiát, úgy gondolták, nem érik be egy-két televíziós meghívással, nekik egy egész rovat kell. Az első cikk megjelenésével kapcsolatos sajtótájékoztatót a Planetáriumban tartották. A sajtó képviselőit három vasorrú bábának öltözött idős hölgy vezette be a terembe. Mint az megtudtuk, Vágó István azért választotta ezt a különleges helyszínt, mert az égbolt egyszerre képviseli a hiedelmeket, a babonákat és az egyik legegzaktabb tudományt, a csillagászatot. Miután mindenki kényelmesen belecuppant a zöld bőrülésekbe, kezdetét vette egy tízperces vetítés, mely során megtudhattuk, hogy ha nem lenne fényszennyezés, mennyivel több csillag látszana az égen.

A nemes cél

A Szkeptikus Társaság szerint elárasztanak minket az ezoterikus kiadványok, és Dunát lehet rekeszteni a csodás képességű gyógyítókkal. „Az ezotéria szerintem azért ilyen népszerű, mert az emberek szeretnek az élet bonyolult kérdéseire egyszerű választ kapni. Ahogy sokasodnak a kérdések, úgy bizonytalanodnak el. Ha valaki azt mondja nekik, hogy ez azért van, mert ez van, és mivel ez van, ezért ennek így kell lennie, akkor bele is nyugodnak. Nem kérdezik meg, hogy miért, kinőttek a miért-korszakukból. Elhiszik a legbárgyúbb, legextrémebb állításokat is. Remélem, hogy a rovatnak köszönhetően ez a hihetetlen tömeg elgondolkozik azon, hogy be vannak csapva, hogy át vannak verve, hogy lehet, hogy az termék, amire ők kiadták a pénzt, nem is tudja azt, amit ígér, vagy nem kell szakítani a párjukkal, ha véletlenül nem illik össze a csillagjegyük" - nyilatkozta Vágó István.

Éljen a forradalom!

A kvízmester szerint a Képes Újság legújabb számának megjelenése mérföldkő a tudományos újságírásban. „Ma kezdődik újra a felvilágosodás. Mintha az utóbbi száz évben nem is történt volna semmi.” Hogy valóban ennyire nagy jelentőséggel bír-e ez a nap, az majd kiderül. Egy apró bibi azért már így is becsúszott. Az újságot lapozgatva szembetűnt, hogy van egy horoszkóp rovat. Vágó István állítólag többször is beszélt szerkesztőkkel, de belátja, hogy manapság nem létezhet újság enélkül. Az ügy pikantériája, hogy a műsorvezető felesége a hetvenes években Hajduska Jánossal együtt írta a horoszkópot ennek a lapnak az évkönyvébe. „Ilyen korábban nem jelent meg Magyarországon. Szakmai körökben botrány is lett belőle, az olvasók viszont nagyon szerették” – nyilatkozta Judit asszony a Képes Újságnak.

Csodák pedig nincsenek!

Bár a kételkedők már tizenöt-tizenhat éve küzdenek, az „ellenségkép” sokat változott. Hraskó Gábor, a társaság másik alapítója szerint a horoszkópokat mostanában egyre kevesebben veszik komolyan, nekik inkább az alternatív gyógymódok, a távgyógyítók és a kuruzslók miatt fáj a fejük. „Nincs alternatív gyógyászat, csak hatásos és hatástalan gyógyászat. Az alternatív addig alternatív, ameddig úgy gondolják, hogy nem kell bizonyítani, hogy hatásos. A gyógyszeripar viszont abból él, hogy hatásos dolgokat állít elő, akár a természet” - világosított fel minket Vágó úr, aki ennek ellenére nem bízik Természet anyánkban, és egy egyszerű megfázás esetén - a kamillateánál általa sokkal hatásosabbnak tartott - pirulákat veszi be. „A kamillatea természetgyógyászati termék és így egy csomó olyan anyag van benne, melynek nem mérték a hatását, ráadásul nem is adagolható úgy, mint egy gyógyszer. Bár kétségkívül hatásos, de az nem igaz, hogy mivel természetes, nincs mellékhatása.” (Hát, igen, egy vérbeli szkeptikus mindent kétségbe von, néha még saját állítását is.)

Az ítélet napja

És hogy mi legyen a bűnösökkel? Vágó István reméli, hogy előbb-utóbb sikerül bíróság elé citálni mindenkit, aki szerintük becsapja, átveri és kihasználja az embereket. A szkeptikusok tisztában vannak azzal, hogy ez egyelőre nem több mint szélmalomharc, hiszen egy egész iparág épült az ezotériára és tapasztalataik szerint az illetékes szervekben sincs meg az igény arra, hogy alaposan megvizsgálják a „gyanús” termékeket. Bár eleinte úgy tűnhet, hogy a szkeptikusok fanatikusan ragaszkodnak a saját igazságukhoz, Vágó István elárulta, hogy megfelelő mérési módszerekkel, bizonyítékokkal őket is meg lehet győzni, nyitottak minden vitára, szívesen várják az olvasói leveleket.

Befejezésképpen az RTL Klub sztárját megkérdeztük arról is, hogy mit szól ahhoz, hogy a TV2 Uri Geller főszereplésével nemsokára műsorára tűz egy valóságshow-t, melyben a parafenomén utódját keresik. Vágó István diplomatikusan annyit válaszolt, hogy nem akar reklámot csinálni a konkurens csatorna műsorának, de elárulta, hogy már fel vannak rá készülve, és ha nagyon muszáj, akkor közbe is lépnek.