horoszkóp

Vámos Miklós: 'Elégedetlen vagyok, de boldog'

2004.07.12. 14:59
Végzettségét tekintve jogász. Civil foglalkozásai: dramaturg, forgatókönyvíró, televíziós műsorvezető. Volt kiadóvezető, tanított az amerikai Yale Egyetem színiakadémiáján. Vámos Miklós azonban elsősorban író volt és maradt.
A kávéházi asztal túlsó oldaláról várakozóan néz át. Oly sok interjú készítője és alanya kíváncsi, kérdezője felkészült-e, barát vagy ellenség, támad vagy dicsér? A "Hogy van?" - kérdésre azt feleli: "Jelenleg mintha új, régen várt fejezet kezdődne. Végre külföldön több helyütt készülődik velem kapcsolatban valami fontos, elsősorban Németországban".

"Boldog?" - kérdezem. "A boldogság nehezen körülírható fogalom. Elégedettséget is jelent. Én elégedetlen vagyok, de boldog. Sokszor voltam jó időben jó helyen."

Magánéletéről csak annyit mond, hogy számára nagyon fontos a család. A külföldi kritikusok a "család tudósítójának" nevezték el. A sok kapott díj közül a könyvtárosok által odaítélt Fitz József- díjra a legbüszkébb. "Szerintem a könyvtárosok értenek a legjobban a szépirodalomhoz".

Egyik televíziós műsorát, a Lehetetlent három éven át vezette, és ezalatt rengetegen megismerték a nevét. Ezt követően háromszor annyi könyve kelt el, mint korábban. Úgy érzi, a siker kötelez. "Hátralévő életemben egy feladatom van: megőrizni olvasóimat. Nem szabad nekik csalódást okoznom." Egy éve minden extra tevékenységét, így a televíziós műsorvezetést is szünetelteti. Azóta van ideje olvasni napközben is.

Milyen a nőideálja? Több könyvének főszereplője lány, asszony. Legutóbbi regénye, a Sánta kutya is egy nő majd száz éven át tartó élettörténete. Meggyőződése, hogy a nők hordozzák vállukon a világot. Szerinte az ő egyéniségében is sok a női vonás, ezekre büszke, igyekszik megtartani vagy fejleszteni őket. "A számomra legfontosabb erények inkább a nőkben találhatók, mint a férfiakban. Ilyen az érzelmesség, a tolerancia, a kitartás, a hűség és a hősiesség. Nem a katona az igazi hős, amikor az árokparton hősi halált hal, hanem az özvegye, amikor felneveli az árva gyerekeket".

Miben hisz? - kérdezem. Szerinte nincs olyan felekezet, amelyik befogadná. Szilárd hitrendszert alakított ki magának, de túl sok benne a szabálytalan elem. Hiszi, hogy részben földöntúli erők irányítják sorsunkat. Hitében van zen, asztrológia, Steiner, Hamvas Béla, keresztény alapelvek és némi materializmus is. Meggyőződése, hogy minden rossz csak jót hozhat.

Jelenleg egyszerre három könyvön dolgozik. Egy novellagyűjteményen, amelynek Ikrek éve lesz a címe. A Márkez meg én című kisregényen, mely arról szól, miként látogatta meg őt a neves kolumbiai Budapesten. Továbbá portrékat ír híres írókról, akiket személyesen ismert, de már nincsenek köztünk. Ezek az ÉS-ben olvashatók.

Sok foglalkozása volt, s azokból általában hamar és sikeresen távozott. Miért? - kérdezem. "Mindent igyekeztem a csúcson abbahagyni. Nem érdemes tovább mászni, amikor már nincs tovább hegy."

A cikk teljes változata a júliusi Elle magazinban olvasható.