horoszkóp

Várkonyi Andrea felhívására pulzált a vér

2004.07.11. 17:14
A Várkonyi Andrea, híradós ötlete alapján megrendezett TV2-ős véradó napon kiderült, hogy zenekarok is adnak vért, és hogy egy adag három ember életét is megmentheti. A Velvet tudósítója a közönség soraiban összebarátkozik egy vadászgörénnyel.
Ebédidőben érkezünk a Felvonulási térre, ahol egy közepes méretű színpad fogad minket szerény nagyságú közönséggel. A véradó sátor előtt viszont annyian állnak sorban, amit már nyugodtan nevezhetünk intenzív érdeklődésnek.

Benézünk a véradó állomásra, éppen az egységesen egészségügy-fehérbe öltözött Freezer zenekar egyik tagja pumpálja a vért. Zenei munkásságukkal még nem volt módunkban megismerkedni, de a jelenet alapján annyit mindenképpen metudunk róluk, hogy empatikusak.

Egy adag vér három életet menthet

Tekintse meg képeinket!
Dr. Buday-Sántha Andreától, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs főnökétől megtudjuk, a vártnál jóval több az érdeklődő, délután egyig már hetvenen adtak vért. Ő és munkatársai akkor lennének elégedettek, ha a nap végére legalább kétszáz "kuncsaftot" tudhatnának maguk mögött. Hatékony marketingfogásnak tűnik, hogy már nemcsak egyszerű véradásra buzdítják az embereket, hanem azt is tudatosítják bennük, hogy egy adag vér három ember életét mentheti meg.

Találkozunk egy fiatalemberrel, aki negyedévente járul hozzá, hogy lecsapolják vérállományának tíz százalékát, azaz alkalmanként mintegy 4,5 decilitert. Elárulja nekünk, hogy egy rutinos versenyző semmiképp sem ad éhgyomorra vért, már a tűszúrás előtt fél órával megkezdi a folyadék fogyasztást, valamint a nap hátralevő részében nem csinál semmi megerőltetőt.

A Nox is pumpált

Miközben a sátrakban folyik a ritmikus véráramoltatás, a színpadon előbb shaolin kung-fusok harcolnak éles tárgyakkal, majd a Nox zenekar playback műsora látható. Eddig a Nox csak hirdetések formájában jutott el hozzám, előbb a metrómegállókból, majd a tévéből Koós János ajánlásával. Élőben sokkal viccesebbek mint különböző kommunikációs csatornákon, mert amellett, hogy énekelnek, mozognak is, mégpedig úgy, mintha Zoltán Erika hiphoppereit keresztezték volna a Bodrog Néptánc együttessel. A koncert után egyébként a Nox is bebizonyítja, hogy jó fejek, mind a négyen megpróbálkoznak véradással, végül aztán ketten mennek át a szűrővizsgálatokon.

Várkonyi Andrea nemcsak orvos volt, mentőzött is

Klikk a képre!
Miközben a Nox pumpál, az esemény kitalálója, a híradós Várkonyi Andrea lép a színpadra, aki miután levezet egy-két kvízjátékot, elárulja, hogy belgyógyásznak tanult, és mentőzött is. "Szerettem volna valahogy kamatoztatni, hogy orvos vagyok" - mondta érdeklődésünkre. "Sokáig gondolkoztam, mit is tehetnék: pénzt nem akartam gyűjteni, így jutott eszembe a véradás. Budapest nyáron egyébként is elmarad az országos átlagtól, mert az állandó véradók szabadságra mennek, és ilyenkor sajnos több a baleset is."

Mint megtudtuk, a híradós műsorvezetőnek a betegek és a gyógyítás hiányzik, az egészségügy álságos körülményei után azonban nem érez különösebb nosztalgiát. Várkonyi Andrea egy darabig egyébként ötvözte tanult és választott hivatását: a szegedi tévénél vezetett egészségügyi magazinműsort.

Országos roadshow

Távozásunk előtt a közönség soraiban összebarátkozunk egy domesztikált vadászgörénnyel és egy vadászkutyával, s miközben távozunk, az egyre halkabb konferanszié arról beszél, hogy az egyszerinek gondolt rendezvény lehet, hogy országos véradó-roadshowá növi ki magát.