horoszkóp

Privát légibemutatót rendezett a csajának Vilmos herceg

2008.04.20. 14:32
Az angol trónörökös barátnője, Kate Middleton szüleinek kertjét is beiktatta pilótakiképzési programjába. A brit adófizetőknek ez tízmillió forintjába került.

Botrányba fulladó le- és felszállást hajtott végre barátnője házának kertjében Vilmos herceg, a brit trón várományosa, a királyi légierő (RAF) helikopterpilóta-növendéke - írja az MTI.

Vilmos ezekben a hetekben gyorstalpaló pilóta-tanfolyamon vesz részt az RAF kötelékében. A cél nem az, hogy a hercegből - aki apja, Károly trónörökös után a második a brit trónutódlási sorrendben - hivatásos harci pilóta legyen, hanem az, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzen a brit hadseregben, amelynek majdani királyként a főparancsnoka lesz. Ennek jegyében Vilmos hadnagy egy év alatt végigjárja a légierő és a haditengerészet kiképzési kurzusait, miután sikerrel végzett Sandhurstben, az első számú brit tisztképző akadémián.

A 25 éves herceg azonban a jelek szerint komoly PR-öngólt lőtt. A News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap beszámolója szerint ugyanis a kiképzési terv részeként e hónap elején barátnője, Kate Middleton szüleinek Berkshire grófságbeli, egymillió fontos luxusvillája mellett hajtott végre landolást, majd felszállást egy Chinook típusú katonai helikopterrel.

Kate és a szülők - akik előzetesen hozzájárultak a mutatványhoz - a házból nézték a manővert, amely egy kétórás, 160 kilométeres repülési gyakorlat része volt. A Chinook helikopterek repülési költsége óránként 15 ezer font (ötmillió forint), vagyis a hercegi barátnő 10 millió forintos gyakorlórepülés keretében részesült a privát légi bemutatóban.

A News of the Worldnek nyilatkozó katonai források szerint ez nem kiképzés, hanem pénzkidobás volt, ráadásul olyan időszakban, amikor az Afganisztánban és Irakban állomásozó brit erők megfelelő felszerelésére sem jut elegendő ráfordítás és eszköz.

Valóban hónapok óta visszatérő téma a brit sajtóban, hogy az Afganisztánban harcoló brit kontingens igencsak szűkében van a megfelelő helikoptereknek, ami hátráltatja a hadműveleteket is. Sajtóértesülések szerint a brit kormány azt fontolgatja, hogy felajánlja a kelet-európai NATO-tagállamoknak repülésképtelen, hangárban tartott katonai helikoptereik megjavítását, annak fejében, hogy utána ezeket a gépeket afganisztáni bevetésekhez kölcsönkéri.

Vilmosnak egyébként az utóbbi időszakban nem ez volt az első botrányos repülése. A herceg nemrégiben szintén egy Chinook helikopteren utazott a dél-angliai partok előtt fekvő kedvelt kirándulóhelyre, Wight szigetére, ahol részt vett unokabátyja, Peter Phillips legénybúcsúján.

Phillips - Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő leányának fia - májusban egy kanadai hölgynek esküszik örök hűséget, és az agglegényéletet búcsúztató, meglehetősen vad, kétnapos parti hosszú ideig ellátta témával a brit bulvársajtót.

A hercegi barátnő házának parkjában végrehajtott landolást a brit védelmi minisztérium hivatalos közleményben igyekezett kimagyarázni, mondván: a légierő pilótái rutinszerűen gyakorolják a leszállást mezőkön és egyéb, a támaszponttól távol eső, "behatárolt kiterjedésű" helyeken. A Wight szigeti repülés miatt azonban állítólag az RAF főparancsnoka is szinte dührohamot kapott, és a News of the World értesülése szerint részletes magyarázatot követel arra, hogy miképp lehetett Vilmosnak "ekkora hülyeséget" megengedni.