Steiner Kristóf nyíltan vállalja, hogy meleg

2005.11.04. 12:34
A Viva zenecsatorna műsorvezetője felvállalta, hogy egy férfival él közös háztartásban. A tévénél mindenki áldását adta a kapcsolatra, de mi lesz a tinilányokkal?

Steiner Kristóf, a Viva zenecsatorna műsorvezetője meglepő bejelentést tett. A Blikk cikke szerint ugyanis ő az első televíziós sztár, aki nagy nyilvánosság előtt vállalta, hogy homoszexuális. A műsorvezető a napilapnak elárulta, azért várt ilyen sokáig a vallomással, mert először a magában kellett elrendeznie a dolgot.

Melegek és boldogok

Steiner Kristóf

Steiner immár öt éve él boldogságban a színházrendező Frenkó Zsolttal, aki közel húsz évvel idősebb nála. Elmondása szerint a meleg kapcsolatokat egyáltalán nem jellemzi jobban a hűtlenség és az erkölcstelenség, ahogy ezt sokan gondolják, hanem pontosan ugyannyi esélyük van a boldog életre, mint hetero társaiknak. Hozzáteszi, ha valaki bele akar kötni, az úgyis megtalálja az okát.

A műsorvezető nem kérkedik hovatartozásával, csak tisztában van vele, hogy mint közszereplő, gyakran kerül a figyelem középpontjába, és könnyebb bevallani az igazat, mint állandó hazugságban élni.

Megkerestük Steiner Kristófot is, ő azonban egyelőre nem nyilatkozhat a vivás szerződése miatt. Mint mondta, most azt se nagyon tudja, hogy egyáltalán beszélhet-e erről ezentúl. A férfi nem akart lavinát elindítani, ha esetleg mégis, akkor az csak azért van, mert toleranciát vár el az emberektől, és azt szeretné, ha elfogadnák.

Természetesen nem Steiner Kristóf az első híresség, aki nyíltan vállalja hovatartozását. Radics Péter újságíró még 2001-ben comingoutolt, és azóta is azért küzd, amiért társai: hogy elfogadják nem meleg, hanem magyar embernek.

Nem bűn

Idén tavasszal Ungár Klára SZDSZ-es politikusnő is kiállt a nagy nyilvánosság elé és vállalta másságát. A TV2 Strucc című késő esti esélyegyenlőségi magazinjában a politikusnő Novák Péterrel beszélgetett arról, hogy leszbikus.

A politikusnő akkor barátságosan, de határozottan éreztette a Velvet riporterével, hogy magánéletéről ezután sem célja többet elmondani, ugyanakkor azt is leszögezte: homoszexualitásának felvállalása politikai kiállás, és ez az, amit a magyar média képviselőinek jó része nem ért. "Felháborítónak tartom azt a szóhasználatot, amit velem kapcsolatban az újságok megengedtek: hogy én "bevallok", "meggyónom", "leleplezem a titkomat" - holott én vállalom. Pont ez a lényeg: a homoszexualitás nem bűn."