horoszkóp

'Az önirónia minden helyzetben működik'

2004.09.03. 16:19
Vincze Lilláról az utóbbi néhány évben nem lehet túl sokat hallani, énekesnői karrierje látszólag véget ért. Játszott a Ruttkai Éva Színházban: az Edith és Marlene-ben Edith Piafot alakította, az Acél magnóliákban pedig Valérie-t. Jelenleg saját iskolájában tanít, tavalyelőtt pedig punknak öltözve énekelte el a Júliát az Alvin és a Mókusokkal.
Mint megtudtuk, az énekesnő a látszattal ellentétben nem vonult vissza: négy évvel ezelőtt magán-énekiskolát alapított Mélykék Zeneszalon néven, ahol személyre szabottan képez gyerekeket és felnőtteket. A legkisebbek 11-12 évesek, túlnyomórészt mégis a gimnazista és a felnőtt korosztály képviselteti magát.

Előbb volt énektanár, mint énekesnő

Vincze Lilla
A tananyagban énekhangképzés, előadó művészet, kottaolvasás és számos más tárgy szerepel. "Eredetileg énektanári a végzettségem, sőt, előbb voltam énektanár, mint énekesnő" - vázolta fel az iskolapadokhoz fűződő viszonyát az énekesnő.

A tananyag kialakítása során figyelembe vette, ő maga minek látná hasznát, ha most lenne húszéves. "Eléggé meg van rémülve az ember, amikor életében először bekerül egy stúdióba. Nekem senki sem tanította meg annak idején a szakmai fogásokat. Ilyen szempontból most sokkal jobb a helyzet, egyre több énekiskola van. Nagy öröm számomra, hogy van olyan diákom, aki már a negyedik tanévet kezdi meg nálam, de persze olyan is akad, aki egy idő után magasabb szinten képzi tovább magát."

Cross-over

Alapvetően három évre tervezte a tanfolyam hosszát az énekesnő, mivel meglátása szerint 2-3 évre van szükség ahhoz, hogy jelentős fejlődést érjenek el a diákok. "Én egy sajátos stílust képviselek" - mondta Vincze Lilla, amikor énekiskolájának arculatát firtattuk. "Ez a különböző zenei műfajok találkozásából eredő cross-over, ami elsősorban komolyzenei, pop, és világzenei hatásokat ötvöz."

Nem érezné otthon magát

Az énekesnő egyébként nem húzódott vissza a katedrára végérvényesen. Mint mondta, örömmel tesz eleget színpadi felkéréseknek is, küzdeni azonban nem fog a népszerűségért. Mellőzöttségét az általa képviselt műfaj népszerűtlenségével indokolja, továbbá azzal, hogy "felfogása a szakmai értékekről az átlagostól eltér". A Napóleon Boulevard sikerei után úgy érzi, méltánytalan lenne olyan műfajokba belevágnia, melyeket nem érez magáénak "szellemileg és zeneileg". Úgy gondolja, hogy jelenleg hangos közönségsikereket arató műfajok egyikében sem érezné otthon magát.

Júlia az Alvin és a Mókusokkal

Sajnálatos ténynek tartja, hogy például Sarah Brightman budapesti koncertjének látogatottságáért aggódni kell, Szentpéteri Csilla és Horgas Eszter példája kapcsán azonban úgy érzi, hogy lassan ugyan, de kezd elfogadottá válni az általa is vállalhatónak tartott irányvonal.

"Reménykedem, hogy megváltozik a helyzet, még mielőtt elérem a nyolcvanéves kort" - fejezte ki bizakodását az énekesnő. "Persze lehet, hogy akkor majd a Szigeten lépek fel. Azt hiszem, az önirónia minden helyzetben működik" - mondta az énekesnő, aki egyébként két évvel ezelőtt a Szigeten punknak maszkírozva adta elő a Júliát az Alvin és a Mókusokkal.