A 67 éves Igor Volk asztronautaként összesen tizenkét napot töltött a világűrben, az elmúlt két hétben pedig Budapest egyik gyógyszállójában kezeltette magát. Kiderül, milyen a Föld felülről és hogy Anettka valószínűleg nem lesz űrhajós.
Szkafanderben, 1984.
Tulajdonképpen véletlen, hogy Igor Volk éppen hazánkat választotta a gyógyulás helyszínéül. Egy hozzá hasonlóan csigolyaproblémákkal küzdő kollégája javasolta neki Magyarországot, így az űrhajós két héttel ezelőtt Budapestre repült - egy hagyományos utasszállító gép fedélzetén.

Gyógykezelésében egy magyar utazási iroda vezetőjének is jelentős szerepe volt, akivel Volk a moszkvai kereskedelmi kirendeltségen futott össze. Honfitársunk megfedte: az orosz űrhajósnak nincs joga hozzá, hogy csak úgy elherdálja egészségét, és kijelentését alátámasztandó, azonnal beutalta Budapestre.

Anettka nem lesz űrhajós

Pozitív gondolkodásmódú ember lévén Volk sztoikus nyugalommal szemléli a világ dolgainak alakulását, így Budapestről sincs különösebben megrázó véleménye; kellemes városnak tartja. A napokban találkozott Farkas Bertalannal, dr. Magyari Bélát viszont évekkel ezelőtt az űrhajóskiképzésen látta utoljára a Szovjetunióban.

'Mindig változik a Föld'
Így eshetett meg, hogy a bulvár-történésekre egyébként is érzékeny Velvettől hallott először az "Anettka Space Projectről", jóllehet dr. Magyari is részt vesz az előkészületekben. Igor Volk szemöldökének egy könnyed rezdülése jelezte csupán meglepetését: "Ezzel kapcsolatban csak egy dolgot tudok mondani: akkor, ha a hölgynek van húszmillió dollárja, teljesen reális az elképzelés. Az is lehet, hogy befizet egy űrhajós előkészítő programra, ami olcsóbb, de az csak egy alaptanfolyam. Egy repülés egyébként 18 millió dollárba kerül." Próbáljuk kikristályosítani az ügyet, és felfedjük, hogy a magyarok Anettkája nem drága űrturista, hanem jóval olcsóbb űrhajósnő szeretne lenni. "Ez minimum kormányközi megállapodást igényelne, ezért szerintem kizárt dolog" - teszi fel a pontot az i-re a szakember.

Aki egyébként még mindig repül,

hat éve viszont már nem ül vadászgépre, hanem egy repülőklub tagjaként emelkedik a felhők közé. Berepülőpilótaként összesen mintegy 250 napot töltött a levegőben, ebből 12-t a világűrben, 1984 nyarán. Éppen idén áprilisban lesz félévszázada annak, hogy először felszállt. Rendszeresen ki volt téve 13 g-s terhelésnek, így, mint mondja, nem kizárt, hogy egészsége emiatt rendült meg. (A g a nehézségi gyorsulás jele. Összehasonlításképpen: bolygónkon 1g gravitációs erő hat az emberre - 13 g már nemcsak a talpat, de az ember összes szervét megterheli. Anettka 9 g-t viselt el, ami szintén nem kis teljesítmény.)

'És milyen a Föld felülről?'

Szkafander nélkül, 2004.
Az űrhajósokhoz intézett leggyakoribb kérdés alighanem az, hogy "És milyen a Föld felülről?" Volk bevallása szerint őt is több százszor kifaggatták már, mégis lelkes mesélésbe kezd: annak ellenére, hogy a Földet másfél óra alatt járta körül űrhajója, akkor sem tudott volna betelni a látvánnyal, ha a 12 nap alatt nem lett volna semmi más dolga, minthogy a glóbuszt bámulja.

"Nagyon nehéz átadni ezt az érzést másoknak - mondja -, csodálkozást érez az ember; megdöbbenti, hogy az, ami a földgömbre ki van rajzolva, föntről nézve tényleg olyan. Az eszével feltételezi ugyan az ember, de amikor látja, alig hiszi el: ekkor győződik meg róla, hogy nemcsak a szemével, hanem az eszével is lát. Mindig új a Föld; változnak a színek, a felhők mozgása. Összefoglalásképpen azt tudom mondani, hogy minden, amit az Isten megteremtett, csodálatos és csak az emberek azok, akik ezt a képet elrontják."

Igor Volk egyébként várhatóan hamarosan visszatér Budapestre, hogy újabb gyógykúrákat vegyen.