Amy Winehouse-nak tüdőtágulása van

2008.06.23. 11:45
Múlt heti ájulása után az orvosok Amy Winehouse-nál tüdőtágulást állapítottak meg. Az énekesnő apja szerint lánya tüdejében jóindulatú daganatot találtak, valamint a tüdő felülete a hosszú éveken át tartó drogozás és cigarettázás miatt lecsökkent, maximum 70 százalékon tud csak működni. Winehouse a kórházban felállított karanténban végre rájött, hogy talán le kéne állnia a drogokkal.

„A kokaintól és a cigarettától teljesen tropára ment a tüdeje. Csomók és fekete foltok vannak a mellkasában, 70 százalékos a tüdőkapacitása” – idézi Mitch Winehouse-t, az énekesnő apját a Sunday Mirror. Amy Winehouse-t a múlt héten szállították kórházba, miután londoni otthonában elájult. Az énekesnő tüdejében talált daganatok jóindulatúak, de az orvosok a biztonság kedvéért kétszer is elvégzik majd a teszteket.

A kórházban tüdőtágulást állapítottak meg az énekesnőnél, miután sikerült kizárni a TBC-t. „Kezdeti stádiumú tüdőtágulása van. Az orvosok nagyon részletes képet vázoltak arról, mi lett volna, ha még egy hónapig folytatja a bulizást. Ezen a képen meggyötört öregemberként ült az arcán egy maszkkal azért küzdve, hogy levegőt tudjon venni” – mondta az apa lánya betegségéről.

Az énekesnő teljesen kiszáradt

Amy Winehouse a kórházba szállítása előtt már két napja volt fent, és apja elmondása szerint miután bevitték, három napon keresztül szinte egyfolytában aludt. A súlyos betegség hatására az énekesnő viszont végre felfogta, hogy le kell állnia a drogokkal. „Amikor a kórházba érkeztünk, már várt minket egy szoba. Több orvos is bejött, és ellenőrizték, hogy szükség van-e sürgősségi beavatkozásra. Azonnal infúzióra kötötték, mert teljesen ki volt száradva. Azt mondta:”Ne aggódj miattam apa, tudom, hogy most már le kell állnom a drogokkal”.” – mondta a Sunday Mirrornak Mitch Winehouse a kórházba szállításról.

A tüdőtágulás

Az emphysema az alveolusok megnagyobbodását és pusztulását jelenti. Az alveolus az a léghólyagocska a hörgők végén, amelynek falán át történik a gázcsere a tüdőben. Az emphysema, vagy tüdőtágulás egy komoly, hosszasan elhúzódó betegség, amely rendszeres orvosi kezelést igényel, és nem lehet véglegesen megszüntetni. Az alveolusok falának roncsolódása csökkenti a gázcserét bonyolító kapillárisok számát, és egyre kevesebb friss oxigén jut a vérbe. A légzés egyre nehezebbé válik, a normál légzésre is nagy energiákat kell fordítnia a szervezetnek, aminek következtében a beteg testsúlya csökken. Forrás: mcd.hu