Celebek a közösségi hálón

2007.07.21. 17:54
Hargitai Bea meghasonlott, Győzikéből négy is van, Görög Zita az egészségügyben dolgozik és gyermeket nevel. Hajós András eltűnt a balfenéken, Müller Péter ellenben lelkes iWiw-ező. Zaklató rajongók és celebstratégiák a közösségi hálón.

A Velvet nekilátott feltérképezni, hogyan használják a magyar celebek a Wiw szolgáltatását. Kutatásaink során kiderült, többféle felhasználói stratégia figyelhető meg. Tasnádi Péter exneje, Marjai Judit például úgy tűnik, mindenkit bejelöl, aki rákattint: közel ezerötszáz ismerőse van, és majdhogynem mindennap bejelentkezik a Wiw-re. Profin használja a közösségi szolgáltatást, személyes adatlapja hemzseg a linkektől, többek között a Velvet vele készített interjújára és a Celebhatározó adatlapjára is linkel.

Hargitai Bea kiborult

A spektrum ellenkező végén a kissé hisztérikusnak tűnő Hargitai Bea foglal helyet: adatlapján csupa nagybetűvel, rengeteg felkiáltójellel megtűzdelve arra hívja fel az őt bejelölni vágyó egyszerű halandók figyelmét, hogy " HA BEJELÖL VALAKI AKIT NEM ISMEREK ÉS NEM ÍR NEKEM EGY PÁR SZÓT MAGÁRÓL (MÉG AZ ANYUKÁM IS), NEMCSAK HOGY TÖRLÖK, DE LE IS FOGOM TILTANI!!!"

Hargitai Bea is azon celebek egyike, akik külön személyiséget hoztak létre publikus és privát énjüknek: mint írja: "EZT A LAPOT AZÉRT HOZTAM LÉTRE HOGY A RÉGI OSZTÁLYTÁRSAKAT, ELVESZETT BARÁTOKAT MEGTALÁLJAM!!! MINDENKI MÁST SZERETETTEL VÁROK A HARGITAI BEA FAN CLUB-on..." Ez utóbbinak egyébként közel kétezer ismerőse van.

Persze a Wiw-en se mindenki az, akinek látszik, rengeteg az imposztor. Néhányukat könnyű felismerni, Hemingway vagy Picasso például valószínűleg nem saját maga regisztrált. Ám itt van például egy másik Hargitai Bea, akit valószínűleg egy unatkozó programozó töltött fel. A fotókon ugyanis tényleg a modell látható, a viccesen kitöltött adatlap azonban elárulja, hogy mégsem ő az.

Hajós lelépett, Budai maradt

Talán a körlevelek áradatából, talán a rengeteg ismeretlenül jelölgetőből lett elege Hajós Andrásnak, aki 2002 augusztusában regisztrált, és 2002 szeptemberében lépett be utoljára. Összesen 9 ismerőssel rendelkezik, köztük van az Emil.Rulez! másik oszlopos tagja, Hegyi György is, aki egyébként szintén lemondott a Wiw-ről: legutóbb januárban járt fent.

Míg más celebek kínosan igyekeznek óvni magánéletük szentségét, DJ Budai szimpatikus megoldással valódi nevén, Bugyik Imreként szerepel a közösségi hálón. Adatlapja informatív, saját weboldallal, emailcímmel, születésnappal. A DJ e szerint 36 éves; ezzel szemben Marjai Judit humorosan 106 évesként szerepelteti magát - igaz, nőknél 30 fölött ez már bizalmas információnak számít.

Ez már nem egy exkluzív klub

Míg pár éve még menő volt fent lenni a Wiw-en, most már enyhén cikinek, illetve teljesen hétköznapi dolognak számít. A generációs szakadékot a szolgáltatás neve is jelzi: aki iWiw néven ismeri, az már a mainstream része. Időközben sokan törölték magukat az adatbázisból, így nem találjuk a regisztrált celebek között Geszti Pétert és Csiszár Jenőt sem - persze az is lehet, hogy fel sem iratkoztak.

Gáspár Győzőből viszont négy is van, csak győzze az ember kiválogatni, melyik a valódi. Görög Zitából is van három, egyikük egy fiatal, vörös hajú vidéki lány, a másik, pucér képekkel csábító nőszemély egyértelmű imposztor (Magamról: "Én vagyok a világon a leggkihivóbb nő!!!!!!!!"), a harmadik pedig kissé frusztráltan ezt írja magáról: " Nem a tévéből ill. újságokból ismert modell vagyok! Egészségügyben dolgozom, két gyönyörű gyermekemet próbálom nevelgetni."

A Celebhatározó toplistájából Hujber Ferencet is megtaláljuk a Wiw-en, a gond csak az, hogy - druszáit leszámítva - rögtön két példányban. Adatlapjaik alapján még az is lehet, hogy mindkettőt a színész hozta létre, mi arra hajlunk, hogy a hujberferi azonosítójú lehet az igazi. Neki ugyanis 12 Hujber vezetéknevű rokon is van az 1300-nál is több ismerőse között. Adatlapján azt írja: " Na hello mindenki. Ha lehet most meg kevesebbet vagyok gep elott mint eddig hiaba ez nem az en vilagom. Ami biztos most sokat fogok itthon dolgozni. Ne adjatok fel hogy egyszer valaszolok. Koszonom a gratulaciokat mindenkit olelek. hujberferi"

Saját fanclubot vezetnek

A Való Világ sztripper fiúja, Tommyboy két személyiséget is fenntart a Wiw-en: Tommyboy VIP néven (44 ismerős) csak rokonai és barátai számára elérhető, Könyves Tamás néven (5800 ismerős) azonban bárki bejelölheti. Ezt mondjuk én pont fordítva csináltam volna, a trend azonban ebből is kitűnik: Tommyboyhoz és Hargitai Beához hasonlóan számos celeb tart fenn két identitást. Többségüknél ez Fan Club néven fut, ám többnyire a fanclubot is maguk regisztrálták és adminisztrálják.

Aztán van olyan is, mint például Hornyák Hajnalka, akinek csak a rajongói klubja van fent (4523 ismerős). Tippünk szerint ezt maga a playmate csinálja, ugyanis a sok pucér kép között fent van "hugicám" és "kisherceg" fotója is, utóbbi egy félévesforma gyerek. Mészáros Dóri sztripper is hivatalos minőségében, "Mészáros Dóri Erotikus műsor" néven van jelen.

Zenészek és bandák

A zenészek körében kétféle stratégia figyelhető meg: vagy zenekarként vannak jelen, vagy saját néven. (Esetleg mindkét vonalon.) Így Lovasi Andrást nem találtuk meg a Wiw-en, de a Kispál és a Borz zenekarként regisztrált az adatbázisba (a három másik Kispál-rajongói klub mellett). Müller Péter Sziámi is fent van, ötezernél is több ismerőssel, és gigantikus méretű családi fotójával egyetemben. Ő is gyakran feljelentkezik a Wiw-re, és úgy tűnik, mindenkit visszajelöl (vagy csak nagyon jó a névmemóriája).

Celebkommunikátorok

A Wiw kiváló kommunikációs- és reklámeszköz, ha jól használják. A spamszerű körlevelelek például a felhasználók többségét idegesítik, az üzenőfalra írt hírek viszont általában jó fogadtatásra találnak. Mindkettőt csak azok látják, akik visszajelölték a küldőt ismerősként. Az internetet profin használó celebek, mint például Mészáros Dóri, Dopeman vagy a Hollywoodoo zenekar rendszeresen felteszik az üzenőfalra következő szerepléseik időpontját, a velük kapcsolatos híreket. Így pont az a néhány száz vagy néhány ezer ember értesül róla, akit amúgy is kifejezetten érdekel a dolog: a rajongók kemény magja.

Persze néhány száz vagy ezer ember azért még mindig nagyon kevés: ha egy nagyságrendet akarunk lépni, ott van a Myspace, amit most kezdenek felfedezni a magyarok, köztük a celebek is. De ez már egy másik cikk témája.