Aggasztó jelek mutatkoznak egyik kedvenc honlapunkon. A Run By Love-ról eltűntek a klipek és szövegek, melyeken olyan jókat derültünk még néhány hónapja. Akkor csak szamizdatban terjedt a link, semmi információnk nem volt, csak amit a szájt alapján következtethettünk: Kozsó megunta a kispályát, és a világpiac felé veszi az irányt.

Néhány éve volt szerencsém interjúzni a Mesterrel, és a rövid találkozás alkalmával igen megkedveltem. A maga mufurc módján a magyar káoszban igezi hentes-profizmussal haladó előadóművész elmesélte, mi a gond az azóta (pont akkor) eltűnt Shygys zenekarral. Remélem, sokan emlékeznek még a nagyszerű történetre: a Kozsó által kasztingolt fiúbanda-homunkulusz, a "Heló, heló, tiéd mindenem" előadói megunták, hogy Kozsó kizsákmányolja őket, és azt hitték, megy ez nekik nélküle is.

Nem tart semeddig, gondolhatták, csak nyálas számokat kell írni, és harántirányban lengetni a tenyerüket olyan klipekben, amiben mindegyikük jól néz ki. Annyira könnyű mégse lehetett, mert a Shygysról azóta csak annyit lehetett hallani, hogy Brunner "Mindent vagy semmit" Márta férjül vette Valamilyen Bálintot, aki anno első vonalas tenyérlengető-tátogó volt.

#alt#

Namármost én nem is akkor kedveltem meg Kozsót, amikor beszélgettünk egy kicsit szolid Grand Cherokee-je árnyékában, hanem amikor a Shygys-szal interjúztunk, és kellett néhány fotó. Ott volt az öt Shygy, a fotós feltekerte az objektívet, és mire a keresőbe nézett, az Ötök 0,46 másodperc alatt rendeződtek fiúbanda alakzatba. Mosoly, nézés, póz, mindenkin minden cucc rendben, semmi faxni, nyafogás. A fotós "na most akkor kicsit máshogy is..." mondatkezdeményére másodpercekkel a pont előtt jött a következő póz; a csávók annyi idő alatt váltottak alakzatot, amennyi alatt én egy reluxát se tekernék fel.

Százszor jobban voltak idomítva, mint egy római cohors Julius Caesar elit légiójában, de komolyan, a princeps a Shygys-szal feleannyi idő alatt végignyomta volna a brit hadjáratot. Azóta tudom, hogy Kozsó sikere nem véletlen, ez az ember egy csoda, gyülevész hordákból farag elit kommandót és Gyagilev-balettet. Az, hogy a céhes működésről nem sikerült átállnia ipari termelésre, és hamar megbukott a Tabu-projekt, szerintem az egész ország kudarca. (A Tabu nevű álarcos popcsapatban állítólag az lett volna az okosság, hogy a felismerhetetlen tagokból álló formációból egyszerre többet is lehetett volna hakniztatni az ország diszkóiban.)

Na de vissza a Run By Love-ra. Kattintson a Biography-linkre! "The Run By Love started int he early 90s when Zed K., the obsessed composer, songwriter and producer deicided to launch his own project and formed a trio called The Sleepwalkers"

Számos muhaha egy füst alatt. Zed K.! Muhaha! Értik? Kocsor Zsolt, Z.K., hátha egyszer fontos lesz kidumálni az amerikai partraszállásnál, ki kicsoda. Aztán a "megszállott zeneszerző, komponista és producer" is szép. Vicces a deicided-elírás, ami az elhatározásból istengyilkosságot csinál. (Marilyn Manson?)

A Sleepwalkerst (Alvajárók) követte az Amoq (-futók), ami az életrajz tanúsága szerint "very succesful" volt, és Zed már rögtön a kezdetektől új divatot teremtett ruháival és frizurájával. Muhahahahaha! A kozsótincs, mint divat! Oké, a '80-as években emlékszem egy szombathelyi George Michael-re, meg rebesgetnek valamit a jászfényszarusi Michael Jacksonról, de Kozsóimitátorról talán csak valamelyik kereskedelmi tévé csodabogármagazinjában eshetett szó. Épp az volt a hírérték, hogy ilyen is van.

Sebaj, Zed K. "million copies"-t adott el albumaiból, és a "mindig pörgő" sztár "2003-ban újabb lépést tett előre", és "újra átváltozott, mint egy kaméleon. A két "beautiful girl" komolyabb szerepet kapott, továbbá "Zed krédója a tiszta, őrült szerelem és hit, riszpekt és hála családja és a rajongók iránt".

A régi Alvajárók és Ámokfutók klipeket sajnos lepucolták a honlapról, tartok tőle, hogy az amerikai kapcsolat esett pánikba. Hey, Zed, you're a crazy motherfucker, but these videos are... eh... you know, what I mean, sort of Balkanese.

Csemegézni azért így is érdemes, a shopban szép Kozsójelvények, Run By Love-ördöglakatok, pólók és body bagek, meg egy különösen idióta benyomást keltő sapka. A linkek között rákattinthatunk a rendes Ámokfutók honlapra, melyről megtudhatjuk, hogy a Mester fogyózik, és minden eddiginél debilebb imidzset kísérletezett ki: oltott mésszel festett az arcára ufócsalogató leszállópályát.

Itt vannak Kozsó versei is, nem tudom, csak modorosságból nevezik így a dalszövegeket, vagy ezek tényleg versek; olyanok, amilyennek az ember egy Kozsó-verset képzel, csak annyira nem ismerem a diszkográfiát, hogy konkrét számhoz köthetném bármelyiket. És persze a biográfia menüpontban olvashatjuk magyarul is, amit már tudtunk angolul: "Kozso a megszállott zenész, zeneszerző, szövegíró" stb, stb. És megtekinthető egy angol nyelvű klip is, ami pont olyan, mint képzeljük.

porondra lép egy saját projecttel.

Örök hálás kérdés, mikor lesz magyar világsztár. Mármint olyan Michael Jackson, vagy Shakira-szerűség. Mert magyar világsztárok azért vannak, de csak réteg-világsztárok, Rost Andrea, Yonderboi, vagy a világhírű templomgyújtogatós, sátánista norvég Mayhem zenekar énekese, Csihar Attila.

Felőlem lehet Kozsó is, aki sajnos az Indexet nem szereti, ezért elzárkózott a nyilatkozat elől. De hiába. Mi nagyon drukkolunk, hogy bohókás öltözéke, vasnyakkendői és extraspeciális frizurája Amerikában is fiatalok ezreiben találjon termékeny táptalajra.