horoszkóp

Zoób Kati két hét alatt tervezett új kollekciót a londoniaknak

dns
2004.09.24. 17:10
Zoób Kati elmúlt tíz évének tíz perces demója meggyőzte a londoni divatcézárokat, akik meghívták legújabb kollekcióját. A tervezőnő két hét alatt valósította meg a legújabb ruhaálmokat.
Tíz év tíz percben

A Londoni Magyar Kulturális Intézet 2003 novemberében elindította Magyar Magic elnevezésű programját, amelynek célja, hogy a magyar kultúrát minél szélesebb körben megismertesse Nagy Britanniában. A londoni Modern Művészetek Intézménye a 'Creative Business' elnevezésű júniusi eseményre készült, amire nyolc magyar művészt hívtak meg. Köztük Zoób Katit.

"Ez alkalomra a korábbi munkásságom tömör, lerövidített slide show verziójával készültem, amely tíz percben mutatja be az elmúlt tíz évemet" - vágott a történet közepébe Zoób Kati, akinek kollekcióját meghívták a Christie's aukciós ház őszi szezonnyitására.

Éjjel-nappal a műhelyben

Zoób Kati
Klikk a képre!
"Két hét alatt kellett elkészítenem a kollekciót. Eleinte nem volt ötletem, addig egy ceruzavonásnyit sem terveztem; és az állandó csapatom is épp szabadságon volt. Csak az anyagok álltak rendelkezésemre, de azokat sem erre a célra rendeltem. A hírre azonnal visszajöttek a munkatársak, és az elutazás napjáig ki sem jöttünk a műhelyből." - mesélte a Velvetnek a tervezőnő. Hozzátette, ahogy dolgozni kezdtek, kialakult a koncepció is.

Az aukciós ház a szezonnyitó árverését a "Fontos angol bútorok" tárgykörében rendezte. Zoób Kati ezen a vonalon indult el, és a ruhákat a klasszikus bútorok mintájára tervezte. Katona Mari vezetésével a varrónők elkészítették, és Lakatos Márk stylist a kifutóra állította az ötven darabos gyűjteményt. Az egyedi haute couture ruhákat szeptember 6-án a világ minden pontjáról érkezett modellek viselték.

Arany a nejlonból

"Meglepetésemre már a show előtt ismertek bennünket. Egy ékszerész cég képviselője a bemutató előtt néhány órával kérte, a modellek viseljék az ő ékszereiket, mert az jó reklám lenne nekik. Leterített egy nejlont a földre, és kitett egy csomó aranyat. A megrendelt cipők pedig annyira szépek voltak, hogy alig mertem kivenni a dobozukból".

Zoób Kati elmondta, a sikernek köszönhetően hazautazás előtt a kollekciót ott kellett hagynia, hogy a jelenleg is tartó London Fashion Week alatt a szakemberek megnézhessék, és a tehetősebb vásárlók rendelhessenek belőlük.

Labdába rúgni

Tekintse meg képeinket!
"Ha nálunk divatbemutató van, az ritka alkalom. A közönség úgy készül rá, mintha színházba menne. Addig odakint egy divathét alatt kétszáz kollekció felvonul, nem is méltatják figyelemre a tervezőket. A közönség rohan egyik show-ról a másikra egész nap. Féltem, hogy a ruháim elkerülik majd a figyelmüket. Az angol divatsajtó, köztük az OK! Magazin azonban elismeréssel fogadta a kollekciót" - fogalmazott Zoób Kati.
Egy magyar tervező Milánóba tart
"Tíz éve tervezek ruhákat, de úgy érzem, 2000-ben, a legkedvesebb kollekcióm megtervezésekor következett be az áttörés, amikortól divattervezőnek hívhatom saját magam" - árulta el lapunk kérdésére Zoób Kati, aki az elmúlt évtizedben több alkalommal próbált már betörni a nemzetközi divatéletbe. Néhány éve Párizsba hívták, ahol - mint elmondta - anyagi okokból nem tudott volna huzamosabb ideig dolgozni. Az ősz eleji londoni sikert követően Zoób Kati úgy fogalmazott, ruhái a klasszikus kézműves jellegük miatt kevésbé képzelhetők el a formabontó londoni divatvilágban. Sokkal inkább Milánóban, ahova a tervezőnő jelenleg készül. Tervei szerint a Christie's bútorai ihlette kollekciót a 2005-ös tavaszi divathéten mutatja be az olasz divat-metropoliszban.