Csézi Erzsébetről készült fotókról mindenkinek Zsédenyi Adrienn jut eszébe. Talán nem véletlenül. Ha ez még nem lenne elég: a két hölgy abban is hasonlít egymásra, hogy ugyanaz a csapat dolgozott velük és rajtuk. Ez a sikerrecept titka: klónozzuk egy már befutott énekest és máris kész egy új díva.

Mikor megtekintettük Csézi Erzsébet honlapját, felrémlett bennünk egy jól ismert arc. Bár az Eurovíziós Dalverseny magyar döntőjét megnyert énekesnő kvalitásai egyáltalán nem hasonlítanak Zsédenyi Adriennére, mégis azt az érzést kelti az olvasóban, hallgatóban és nézőben, hogy ő valójában azzal szerez népszerűséget - ahogy azt Eddie Murphy is tette a Gentlemanusban -, más imidzsét lovagolja meg.

Míg Zsédenyi Adrienn eredetileg színésznőnek készült, addig Csézy, mióta az eszét tudja, énekművésznek tanult. Zséda hangja azonban annyira egyedülállónak bizonyult a magyar pop csillagtalan egén, hogy azonnal a Cotton Club Singers formációban találta magát. Csézy viszont csak rövid ideje kampányol orgánumával Borsod megyében - amelynek állítólagos sikereit is köszönheti -, de ez elég volt ahhoz, hogy a nemzet fehér hollójává váljon egy pillanat alatt.

„Csézy valóban kilóg a sorból, no nem csupán azért, mert külső megjelenése bármely manökeni elvárásnak megfelel, hanem mert sokakkal ellentétben egyetemi énekdiplomával is rendelkezik, ami hazai popszakmában "fehérhollós" jelenség"- így jellemezte az énekművészt a mögötte álló kiscsapat. Zámbó Jimmy éhen maradt rajongótábora végre békére lelhet, hiszen a lágy, fájdalmas dallamok királynője Rakonczai Viktor zeneszerző szerint "igazi klasszikus utóérzést képes varázsolni bármekkora térbe".

Zséda vs. Csézy


A Zsédához hasonlóan egynevűsíett énekesnőként debütáló Csézy neve még betűszámra is azonos Zsédáéval. De ha eltekintünk ettől a párhuzamtól, akkor is kísérteties a hasonlóság, hiszen a két énekest ábrázoló kiváló (fotoshopolt) alkotások majdnem ugyanolyan teremtményt varázsoltak a két nőből. Bár a honlapjaikon található fotók közti hasonlóság Sárdi Mariann szerint a véletlen műve, meg össze sem téveszthetőek, de ezt egy olyan menedzser állítja, aki mindkét lány útját egyengette.

Ki kicsoda?

„Barna lány mind a kettő, ennyi. Teljesen más az előéletük. Ez olyan, mintha Los Angelesben két embert összehasonlítanánk pusztán azért, mert az egyik egy kicsit emlékeztet a másikra. Ha jól megnézzük, nem hasonlítanak egymásra. Két barna, két finoman elegáns hölgy, semmi több. Mi nem akarunk ezen lovagolni és szerintünk Zséda sem - teremtette le Sárdi a Velvetet, úgyhogy végül még mi éreztük magunkat kínosan, amiért fel mert merülni bennünk az eredetiség kétsége.

„Az az igazság, hogy mi nem nézünk a hátunk mögé. Nem foglalkozunk ezzel" - mondta Szurmai Anikó, Zséda menedzsere, mikor arról kérdeztük, zavarja-e őket a szinte azonos megjelenés. „Adrienn már tart egy szinten, nem gondolnám, hogy ez befolyásolna bármit is. Az emberek pedig nem buták" - folytatta érzékletes hasonlattal. Tehát a fülünk mindig tudni fogja, hogy mikor énekel Zséda és mikor Csézy, függetlenül attól, hogy zeneszerzőik közt is van átfedés.