A megdöbbentő esetről műholdfelvétel is készült.

Ausztrália északkeleti partjaitól nagyjából kétezer kilométerre fekszenek a Salamon-szigetek. Ennek közepén egy Kavachi nevű vulkán található, amely 1939 óta folyamatosan hamut és gőzt bocsát ki. Aktivitásának köszönhetően el is nyerte a Csendes-óceán délnyugati részének legaktívabb víz alatti vulkánja címet.

A tűzhányó működésének megfigyelésével sokáig nem foglalkoztak a tudósok, azonban 2022 májusában a NASA Landsat-9 műholdjának fedélzetén lévő Operational Land Imager-2 műhold különös fotókat rögzített a Kavachi egy kitöréséről.

a hamu mellett kisebb halakat és egyes cápafaj példányait is kilőtte a vulkán.

Mi ennek az oka?

Bár a vulkán 20 méterrel a vízfelszín alatt fekszik, legmélyebb pontja közel 1200 méter mélyen található. Amikor a képződmény 2014-es kitörését követően egy kutatócsoport érkezett vizsgálódni a helyszínre, az expedíción részt vevő oceanográfusok felfedezték, hogy egy komplett ökoszisztéma alakult ki a vulkán gyomrában, amely többnyire zselés állatokból, apró halakból, valamint a kalapácsfejű és a selyemcápa mintegy 400 példányából áll.

Minden bizonnyal ezeket az élőlényeket köpte ki magából a vulkán a májusi kitörés alkalmával. Egy jövőbeli újabb aktivitás során feltehetőleg ismét láthatóak lesznek majd a repülő cápák, vagy ahogy a külföldi lapok írnak róla:

a sharkcano.

(SlashGear)

(Borítókép: Cápa Fotó: Northfoto)