A különleges halfajta bárhol előfordulhat a világon, egyedszámuk viszont kérdéses.

Rekord méretekkel rendelkezik az a csontos halfajta, amelynek tetemére még 2021 decemberében az Azori-szigetekhez tartozó Faial-szigetnél találtak rá, de a felfedezésről csak most számoltak be – írja a Live Science.

Az állat az úgynevezett Mola alexandrini fajhoz tartozik, amelynek pontos egyedszáma egyelőre még ismeretlen, de az bizonyos, hogy a világ bármely területén felbukkanhat. A nonprofit Atlanti Természettudományi Egyesület beszámolója alapján a hatóságok a példányt egy kikötőbe vontatták, hogy meg lehessen vizsgálni. Az elemzést kutatók végezték el. José Nuno Gomes-Pereira, az Atlanti Természettudományi Egyesület biológusa szerint egy valóban fenséges példányról van szó.

 

Rekord méretek

A gigantikus holdhal 2,7 tonnát nyomott, ezzel a mérettel pedig meghaladta a korábbi csúcstartó súlyát, amely 2,3 tonna volt. Azt a példányt még 1996-ban fogták ki Japánban. Az új rekorder nagyjából 3,6 méter magas és 3,5 méter hosszú. A róla készült fotók közel sem adják vissza, hogy milyen elképesztő látványt nyújthatott a tengerben.

(Borítókép: Holdhal. Illusztráció: GettyImages)