A férfi és női egyenjogúság szempontjából megkülönböztethetjük a patriarchális és a matriarchális társadalmat. Előbbi esetében a férfiak szerepe a döntő, mivel nagyobb valószínűséggel töltenek be vezetői pozíciókat. Amennyiben matriarchális társadalmi rendszerről beszélünk, akkor a szerepkörök megfordulnak és a férfiak rendelődnek alá a nőknek.

Több antropológus és történész is úgy véli, hogy a történelem során, mielőtt a férfiak átvették volna a hatalmat, a matriarchális rendszer volt az általános. Ezekben a közösségekben tisztelettel bántak a nőkkel és az anyákkal, mivel őket tekintették a családok tartóoszlopának.

A tény, hogy csak a nők képesek új életet teremteni a saját testükből, misztikussá és egyben felsőbbrendűvé tette őket az évszázadok során.

Aztán bekövetkezett a férfiuralom egy-egy mai népcsoport kivételével, amelyek továbbra is ragaszkodtak a matriarchális rendszer fenntartásához. Két ilyen, jelentősebb számú lakossággal rendelkező népcsoport kifejezetten ismert.

Moszuó törzs

Délnyugat-Kínában található a moszuó nevű törzs, amely 40 ezer fős lakossággal rendelkezik. Ebben a matriarchális társadalomban a nők irányítanak mindent. A házasság fogalma nem ismert. A nő választja ki a számára megfelelő partnert, azonban a férfi általában csak éjszakára megy át a nőhöz és hajnalban visszatér saját otthonába. A párválasztás lehet életre szóló, de amennyiben a nő úgy dönt, „szakíthat” a partnerével és kapcsolatot kezdeményezhet valaki mással.

A név és a vagyon is nő ágon öröklődik a moszuóknál, ugyanis az apa személye az esetek többségében kérdéses, hiszen a nők párhuzamosan több szexuális kapcsolatot is fenntartanak.

Minangkabauk

Ez a népcsoport a legnagyobb ma ismert matriarchális társadalom, ugyanis Nyugat-Szumátrán több millió minangkabau él. A moszuókhoz hasonlóan a családnév, a föld és minden tulajdon anyáról lányra száll. A minangkabauknál ismeretes a házasság intézménye, azonban egy nő több férjet is tarthat, válás esetén pedig minden vagyon a nőt illeti meg.

A fiúk nagyjából 7 éves korban kolostorba vonulnak és amíg meg nem nősülnek, addig ott élnek, tanulnak.

Így amikor eladósorba kerülnek, már kellően műveltek ahhoz, hogy jó társaságot tudjanak nyújtani nő társuk számára. Amennyiben mégis válásra kerül a sor, a férfi visszamegy a kolostorba.

(Forrás)

(Borítókép: Kolostor.  Illusztráció: GettyImages)