A koronavírus-járvány idén nyáron viszonylag lecsengőnek bizonyult, ám a globális felmelegedés hasonlóan nagy veszéllyel fenyegeti az emberiséget.

Egy brit tanulmány szerint az Északi sarkkör olvadó jégsapkái miatt egy újabb halálos járvány szabadulhat el a világon. A tudósok az ott található legnagyobb térfogatú tó, a 

Lake Hazen üledékéből és a tó mellett található talajból szerzett mintákat, illetve az azokban található vírusállományokat vizsgálták.

Ezután a környék növény- és állatvilágát elemezve a kutatás fő célja az volt, hogy kiderítsék: a felfedezett vírusok mekkora eséllyel képesek átterjedni más szervezetekre. Bár

a kórokozók nagyobb eséllyel fertőzik meg az evolúciós szempontból fejlettebb gazdatesteket

– ezért lehetséges, hogy bizonyos betegségeket az ember elkap, míg egy házi kedvenc nem –, a természet hajlamos átírni az ember által megfigyelt szabályrendszert, ha az a túléléshez szükséges.

Az átterjedési kockázat esélyét illetően eltérő eredmények születtek a talaj- és üledékmintákban. A földi minták esetében hol növekvő, hol csökkenő tendenciát figyeltek meg a tudósok, a vízi mintákban ugyanakkor fokozatos emelkedés volt kimutatható. Mint arra a kutatók rámutattak, a vírusok jövőbeni elterjedéséhez a globális felmelegedés miatti állatvándorlás nagyban hozzájárulhat, a különböző fajok ugyanis kénytelenek lesznek elhagyni természetes élőhelyüket, így pedig közelebb kerülnek az emberhez.

(ScienceAlert)

(Borítókép: Északi-sark. Fotó: GettyImages)