Az étlap felosztása
Egy egyetemi kutatásban arra jutottak, hogy a vendégek előszeretettel választanak fogásokat az étlap közepéről, ezért sok vendéglátóhelyiség ide helyezi a legdrágább fogásokat.
Az ételek elnevezése
Ez az egyik talán legismertebb trükk. Az egyszerű, egyértelmű ételneveken általában könnyen átsiklik a vendég, azonban, ha a legkülönfélébb fantázianeveket és megfogalmazásokat látják az étlapon, akkor szívesebben választják az adott ételt.
Az asztalok elhelyezkedése
A legtöbb étteremben nagy figyelmet fordítanak az asztalok elhelyezkedésére is. Megfigyelték ugyanis, hogy a vendégek kedvelik az ún. „bekuckózós” asztalokat, ahol privátabb légkörben étkezhetnek. Egy másik kutatás szerint ráadásul az emberek hajlamosak nagyobb adagokat rendelni, ha mások nem látnak rá az asztalukra.
![A sarokban elhelyezkedő asztalok a legkedveltebb helyek, mivel privát jelleget kölcsönöznek.](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4602/46029/460292/46029208_234564dd8616bd3ad56ce8c7afc8523b_wm.jpg)
A zenei stílus
Az éttermek túlnyomó többségében a klasszikus, lágy muzsikát részesítik előnyben. Ezt persze nem ok nélkül teszik: ebben az elegáns, fennkölt hangulatban gazdagabbnak is érezzük magunkat, így többet vásárolunk.
![Az éttermekben a klasszikus hangszerek dominálnak, mint például a zongora.](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4602/46029/460291/46029196_490a1f61b0928422a8977afb01a411df_wm.jpg)
(bien.hu)
(Borítókép: Egy pincér felveszi a rendelést egy étteremben. Illusztráció: Marko Geber/Getty)