Az étlap felosztása
Egy egyetemi kutatásban arra jutottak, hogy a vendégek előszeretettel választanak fogásokat az étlap közepéről, ezért sok vendéglátóhelyiség ide helyezi a legdrágább fogásokat.
Az ételek elnevezése
Ez az egyik talán legismertebb trükk. Az egyszerű, egyértelmű ételneveken általában könnyen átsiklik a vendég, azonban, ha a legkülönfélébb fantázianeveket és megfogalmazásokat látják az étlapon, akkor szívesebben választják az adott ételt.
Az asztalok elhelyezkedése
A legtöbb étteremben nagy figyelmet fordítanak az asztalok elhelyezkedésére is. Megfigyelték ugyanis, hogy a vendégek kedvelik az ún. „bekuckózós” asztalokat, ahol privátabb légkörben étkezhetnek. Egy másik kutatás szerint ráadásul az emberek hajlamosak nagyobb adagokat rendelni, ha mások nem látnak rá az asztalukra.
A zenei stílus
Az éttermek túlnyomó többségében a klasszikus, lágy muzsikát részesítik előnyben. Ezt persze nem ok nélkül teszik: ebben az elegáns, fennkölt hangulatban gazdagabbnak is érezzük magunkat, így többet vásárolunk.
(bien.hu)
(Borítókép: Egy pincér felveszi a rendelést egy étteremben. Illusztráció: Marko Geber/Getty)