Sokan hajlamosak azt feltételezni, hogy az időskori elbutulás másnéven demencia, csupán az embereket érintheti, azonban egyre több kutatás támasztja alá, hogy a betegség négylábú kedvenceinkre is veszélyt jelenthet.

Mi az a kutya demencia?

A demencia viselkedési, kognitív és egyéb változásokkal járhat, amelyek egy ember esetében bizonyosan könnyebben észrevehetők, mint egy állatnál. Ha kutyáról van szó, esetükben általában nyolc éves kor után észlelhető, de már a hatodik évnél is előfordulhat.

Csak alapos megfigyelés mellett figyelhetünk fel a kutya demencia tüneteire, amelyek a következők lehetnek:

  • az állat gyakran eltéved a kertben vagy a lakásban,
  • beszorul a sarkokba vagy a bútorok mögé, mert elfelejti, hogy hátrafele is képes menni.

Az emberekkel és más háziállatokkal való interakciója is megváltozhat:

  • kevesebb vagy több szeretetet igényel, mint korábban,
  • dühbe jön egy másik kutya láttán, amellyel korábban jól megvolt egy háztartásban,
  • elfelejti azokat az arcokat, amelyeket egész életében ismert,
  • elfelejt korábbi trükköket,
  • elfelejti a szobatisztaságot.

A demens kutyák arra is hajlamosak, hogy többet aludjanak napközben, így többet vannak ébren éjszaka. Járkálhatnak, nyafoghatnak vagy ugathatnak, látszólag céltalanul. A kényelem gyakran nem nyugtatja meg őket, és ha ez a viselkedés meg is szakad, általában elég gyorsan folytatódik.

Az általános aktivitási szintjük is változhat, az egész napos, megállás nélküli ingerkereséstől az egész napos fekvésig.

A gazdik fokozottabb szorongást is észlelhetnek, ugyanis előfordulhat, hogy kutyájuk többé nem képes megbirkózni azzal, ha egyedül hagyják. Megeshet, hogy nem követi őket szobáról szobára, valamint olyan dolgoktól is könnyen megijedhet, amelyek korábban soha nem zavarták.

Diagnózis

A demencia diagnosztizálása az állatorvosok számára sem egyszerű, mivel nincs rá pontos teszt, továbbá bizonyos tünetek számos más egészségügyi problémát is jelezhetnek, megnehezítve ezzel a diagnózist.

Gyógymód

A demenciára sem az emberek, sem az állatok esetében nem találtak fel még gyógymódot. Vannak ugyanakkor olyan gyógyszerek, amelyek segíthetnek csökkenteni a tüneteket, javítva ezzel az ebek életminőségét és megkönnyítve a gondozásukat. A legújabb tanulmányok szerint a demencia kockázatát a rendszeres mozgás is nagyban csökkentheti.

(Borítókép: Kutya. Fotó: Getty Images)