Noha a stressz az élet természetes velejárója, vannak, akik nehezen kezelik azt. Munkahelyünk is nagy stressznek tehet ki minket: Ön is biztosan érezte már, hogy szétrobban a feszültségtől az adott munka miatt, amit végez.

Egy nemrégiben publikált kutatás során, amelyet a Nuus szemlézett, összeállítottak egy listát azokról a munkakörökről, amelyek a legnagyobb stresszel járnak. 

8. Szociális munkások

7. Ügyfélszolgálati munkatárs

6. Szakács

5. Építőipari munkások

4. Pénzügyi elemző

3. Terapeuta (házasság és család)

2. Asszisztens

1. Orvos

Tehetünk ellene

Testmozgással 

A legegyszerűbb és leghasznosabb módszer a stressz ellen a mozgás. Nem kell versenysportot választanunk ahhoz, hogy csökkenthessük a stresszt. Egy kis torna is képes elindítani azokat a biológiai változásokat a szervezetünkben, amelyek segítenek megelőzni számos testi és lelki betegséget. 

Kibeszéléssel

Számos pozitív hatása van annak, ha megosztjuk másokkal a problémáinkat, jóllehet sokan nem szeretnek panaszkodni, mert gyengeségnek élik meg azt. Érzelmeink szabályozásában nagy szerepe van annak, ha elmondjuk másoknak, mi bánt. Panaszkodás közben ráadásul műszerekkel mérhetően csökken a stressz-szint.

Segítségkéréssel

Merjünk segítséget kérni! Jó, ha van legalább egy bizalmasunk a munkahelyünkön, akivel kölcsönösen támogatjuk egymást a problémák megoldásában.

Kikapcsolódással

Minden nap szánjunk legalább fél órát azokra a dolgokra, amelyek örömet nyújtanak nekünk.

(Borítókép: stresszes munka. Illusztráció: Getty Images)