A WC-k világnapja alkalmából, Google-értékelések alapján állították fel kutatók az európai nyilvános toalettek rangsorát. Hazánk fővárosa a középmezőnyben kapott helyet.

Összesen 27 ország nagyvárosának nyilvános mellékhelyiségeit vették górcső alá a ranglista készítői, akik a Google-értékelések alapján állítottak fel sorrendet. Nemcsak a negatív minősítések számát, hanem azt is figyelték, hogy a hozzászólások között hányszor szerepel a „piszkos” szó, illetve annak szinonimái.

Az értékeléseket követően a listát két rangsorra bontották: a legjobb és legrosszabb mellékhelyiségeket külön felsorolásban tették közzé.

Budapest az utóbbi lista legutolsó szereplőjeként kapott helyet, a 14. legrosszabb lett a sorban.

Az értékelések 3,13 százalékában volt fellelhető a piszkos szó egyik szinonimája, a város általános tisztasági pontszáma pedig 2,82 lett az 5-ből.

via GIPHY

A legpiszkosabbnak a berlini nyilvános vécék bizonyultak a piszkos szó közel 10 százalékos fellelhetősége, valamint 0,16-os összesített pontszám mellett. Ehhez képest a legtisztább publikus mellékhelyiségeket a finn fővárosban, Helsinkiben találjuk. Az ottani toalettek esetében csak 2,15 százalékban fedezték fel az értékelések között a piszkos szó valamely szinonimáját, 5-ből pedig 4,85 pontot ért el.

A teljes rangsortide kattintva tudja megtekinteni.

(Blikk)

(Borítókép: Férfiak egy nyilvános vécében. Illusztráció: Getty Images)