Újrahasznosított hajózási konténerekből építették, ebből kifolyólag bármikor szétszerelhető, szállítható és ismét felépíthető a Katar fővárosában, Dohában felhúzott Stadium 974 elnevezésű vébé stadion. Nevét onnan kapta, hogy összesen 974 konténerből épült - nem mellesleg 974 Katar hívószáma is.

A Fenwick Iribarren Architects építésziroda tervei alapján készült stadion annak a nyolc sportcsarnoknak az egyike, amelyekben a 2022-es labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit rendezik. A komplexum 40 ezer fő befogadására képes, a konténerek között mosdónak, büfének, valamint imatermeknek kialakított helyiségeket is találni.

A moduláris felépítésnek köszönhetően a 974 építési költségei alacsonyabbak voltak, mint egy hagyományos stadioné, míg az anyagveszteség is lényegesen kisebb volt. Kifejezetten fenntartható megoldás volt például, hogy a stadion felhúzásához szükséges építőanyagokat azokban a konténerekben szállították Katarba, amelyekből később összerakták az építményt. A többi stadionhoz képest a sportcsarnok vízfogyasztása is alacsonyabb, a beépített rendszerek pontosan 40 százalékkal csökkentik azt. Ezen felül mesterséges fűtésre sincs szükség, mert a konténerek közti hézagokban áramlik a meleg levegő, amiben a tengerparti elhelyezkedés is segít – írja a Player.hu. Hozzáteszi:

a stadion a Globális Fenntarthatósági Értékelési Rendszer (GSAS) minősítésén a maximálisan kiosztható hatból négy csillagot kapott.

A komplexumban 2021 novemberében tartották az első meccset, amelynek során az Egyesült Arab Emírségek 2-1-re verte Szíriát az Arab Kupában. A világbajnokság alkalmával összesen hét mérkőzést rendeznek a 974-ben, melyek a következők:

  • November 22., 19.00: Mexikó–Lengyelország (C csoport)
  • November 24., 19.00: Portugália–Ghána (H csoport)
  • November 26., 19.00: Franciaország–Dánia (D csoport)
  • November 28., 19.00: Brazília–Svájc (G csoport)
  • November 30., 22.00: Lengyelország–Argentína (C csoport)
  • December 2., 22.00: Szerbia–Brazília (G csoport)
  • December 5., 22.00: a G csoport győztese – H csoport 2. helyezettje (nyolcaddöntő)

A 974-en kívül egyéb izgalmas építészeti remekekben folynak a torna további meccsei, mint például a Zaha Hadid által tervezett stadionban vagy a Foster + Partners építésziroda arénájában.

A focivébék történetének első szétbontható stadionját a világbajnokság végét követően lebontják, majd az uruguayi Maldonadóba szállítják, amely város a 2030-as focivébé helyszíne lehet, ha a dél-amerikaiak pályázata sikerrel jár. Később más tájakra is eljuthat a 974, hogy segítségével fenntarthatóbb tornákat rendezzenek világszerte.

(Borítókép: Stadium 974. Fotó: Shutterstock)