Huszonhárom százalékos áremelésről döntött a New York-i Taxi és Limuzin Bizottság. Várhatóan még ebben az évben bevezetik a változtatást, így mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki taxis fuvarral tervez közlekedni az ünnepekkor.

A Nagy Almában egy évtizede nem változtattak az autós személyszállítás tarifáin, ám a nemrég meghozott döntés szerint az alapárak mellett még idén megemelik a csúcsforgalomban, illetve az éjszakai időszakban érvényes felárakat. Ezen felül a reptéri átalánydíjak is növekedni fognak.

A sárga és zöld taxik alapárai két és fél dollárról (ezer forintról) három dollárra (ezerkétszáz forintra), az egységárak pedig ötven centről (kétszáz forintról) hetven centre (kétszáznyolcvan forintra) emelkednek.

A csúcsforgalomban, illetve az éjszakai időszakban érvényes felárak két és fél dollárba (ezer forintba) illetve egy dollárba (négyszáz forintba) fognak kerülni, aki pedig a LaGuardia repülőtérre szeretne eljutni, annak további öt dollárt (kétezer forintot) kell majd fizetnie. A Kennedy repülőtérre ötvenkettőről (20 ezer 800 forintról) hetven dollárra (28 ezer forintra) emelkednek az átalánydíjak.

via GIPHY

Aki abban bízna, hogy taxi helyett olcsóbb fuvarhoz juthat az Uber, vagy az Egyesült Államokban szintén elterjedt Lyft nevű szolgáltatás igénybevételével, neki további rossz hír, hogy ezeknek a vállalatoknak az árai is növekedni fognak:

a sofőrök percdíjai hét százalékkal, a kilométerenkénti árak pedig huszonnégy százalékkal ugranak meg.

A taxikat szabályozó ügynökség szerint az emelésekre azért volt szükség, hogy ellensúlyozni tudják a megnövekedett működési költségeket és fedezni a sofőrök megélhetési kiadásait – írja a CBS News cikke nyomán a Roadster.hu.

(Borítókép: Taxik New Yorkban. Fotó: Getty Images)