Idén összesen 186 szaloncukor közül választották ki a győztest Az Év Szaloncukra versenyen. A bírák 8 ezer szem édességet kóstoltak végig, hogy megtalálják a legjobbat. A zsűrizésben több mint 300 kóstoló segített.

A kivételes megmérettetésre az összes hazai gyártó meghívást kapott. A vállalatok szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről, valamint arról is, hogy nevezés esetén hányféle szaloncukrot versenyeztetnek.

A 12 kategóriát idén is a piac változásait és a fogyasztói igényeket figyelembe véve határozták meg a Magyar Édességgyártók Szövetségének segítségével. Az idei évben a fenntarthatóság jegyében kiemelt kategória volt a vegán szaloncukroké. A kézművesek külön is megmérkőztek egymással, valamint az alacsonyabb árú (699 Forint/100 g alatti) kategória szaloncukrai is külön versenyeztek.

Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gyulai Kézműves Cukrászda Forralt boros szaloncukra végzett.

A Világgazdaság beszámolója szerint a győztes édesség készítője, Balogh László elmondta, hogy borként a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Akutyafáját elnevezésű cuvée-jét használták. Saját alkoholos tesztjükön

a szonda három szem forralt boros szaloncukor elfogyasztása után sem színeződött el.

A második helyezett a balatongyöröki Promenád Kávéház mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra lett, míg a dobogó harmadik fokán a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra végzett.

Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a keszthelyi Sütibolt Mézeskalács ízesítésű, ropogós kekszdarabokkal gazdagított szaloncukra lett az első, míg a második a veresegyházi Sulyán Cukrászda Sacher torta inspirálta édessége, a harmadik pedig a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés pisztáciakrémes kreálmánya lett.

Az idei évben először meghirdetett, az Év Vegán Szaloncukra címet a székesfehérvári Damniczki Cukrászda birsalmás szaloncukra nyerte el.

A kedvező árú szaloncukrok közül első helyen a TESCO karamellakrémmel töltött szaloncukra végzett. 

Íme, a díjazottak még egyszer:

Az Év Szaloncukra győztesei

  1. Kézműves Cukrászda Gyula – Forralt boros szaloncukor
  2.  Promenád Kávéház – mogyorós-robbanócukorkás szaloncukor
  3. Stühmer – körtesztelés-muskotályos szaloncukor

Az Év Kézműves szaloncukrai:

  1. Keszthelyi Sütibolt – Mézeskalács ízesítésű szaloncukor ropogós kekszdarabokkal
  2. Sulyán Cukrászda – Sacher torta szaloncukor
  3. Szent Korona Cukrászda – pisztáciakrémes szaloncukor fehér csokoládéban

Az Év Vegán szaloncukrai:

  1. Damniczki Cukrászda – birsalma szaloncukor
  2. Lissé – meggyes zselés vegán szaloncukor
  3. LIDL – citromos-narancsos vegán szaloncukor

Az Év kedvező árú szaloncukra (699 Forint/100g alatti árkategóriában):

  1. Tesco - karamell krémmel töltött szaloncukor
  2. Chocofive - robbanó cukros szaloncukor
  3. Penny Market - Choco'la Belga étcsokoládéval mártott meggyes laktózmentes vegán szaloncukor, hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel

A legjobb kókuszos szaloncukor: Forfino - Kókuszos krémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor

A legjobb mogyorós szaloncukor: Gyulai Kézműves Cukrászda Gianduja szaloncukor

A legjobb karamellás szaloncukor: Promenád Kávéház - Karamell Gold szaloncukor

A legjobb tej/vajkaramellás szaloncukor: Szent Korona Cukrászda: tejkaramellás szaloncukor

A legjobb marcipános szaloncukor: Sulyán Cukrászda - mézes narancsos marcipán szaloncukor

A legjobb narancsos szaloncukor: Demeter Chocolate - narancs-kardamomos szaloncukor

A legjobb pisztáciás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt - pisztáciás szaloncukor fehércsokoládéban meggydarabokkal

Az Év Új Íze: Piros Mogyorós - Tejkrémes tejcsokoládé szaloncukor robbanócukorral és aprított mogyoróval

Az Év Szaloncukra versenyt 2020 óta rendezik meg minden évben civil kezdeményezésre. Az édességgyártók összesen 12 kategóriában indulhattak.

(Borítókép:  forralt boros lett az év szaloncukra. Fotó:  Magyar Édességgyártók Szövetsége)