Nemcsak a történelem neves asztrológusai, hanem tudósok, sőt, a sci-fi regényeket szerző írók is megdöbbentő pontossággal tudták megjósolni az emberiség jövőjének különböző momentumait. A tudományos fikciók alkotói legtöbbször nem is jövendölésnek, pusztán szórakoztató tartalomnak szánták az akkori valóságtól teljesen elrugaszkodó műveiket, ám John Brunner azok közé a szerzők közé tartozott, aki kutatások és forráselemzések alapján már 1968-ban konkrét képet festett a 2000-es évekről.

A modern civilizációról szóló legismertebb jóslatok köztudottan Nostradamushoz köthetők. A 16. századi francia orvos, asztrológus és jós számos jövendölése beigazolódni látszott a történelem során, köztük Hitler hatalomra kerülése és John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolása. Ugyanakkor nem ő volt az egyetlen, aki sorsfordító eseményeket látott előre. Ott van például a híres vak jósnő, a bolgár Baba Vanga, illetve számos más tudós, író, asztrológus vagy filozófus, akiknek megfigyelései vagy kutatásai hátborzongató történéseket vetítettek előre.

John Brunner brit regényíró már 9 éves korában megkezdte munkásságát, 17 évesen egy újság teljes oldalán jelentették meg egy tudományos fikciós művét. Óriási koponya volt, ám az írás miatt feladta oxfordi ösztöndíját, hogy az írásnak éljen. Olyannyira foglalkoztatta az emberiség jövőjének és fejlődésének kérdése, hogy kutatni kezdett. Forráselemzéseket vizsgált és különböző tanulmányokat bújt, ezek alapján pedig lehetséges jövőképeket vetített előre. 

Összesen 80 regényt és novellás gyűjteményt írt, ezek közül is kiemelkedik az 1968-ban szerzett Zanzibár című sci-fi regénye, amelyben olyan eljövendő eseményeket taglalt, amelyek ma, a 2000-es években mind részei a mindennapi életünknek.

A világot sújtó iskolai erőszaktól és terrorfenyegetésektől kezdve Kína szuperhatalommá válásán át egészen az európai országok unióba tömörüléséig, illetve az egyneműek széles körű elfogadásáig rengeteg történést papírra vetett.

Vízióiból az sem maradt ki, hogy egyszer helyeken legalizálják a kannabiszt, valamint hogy 2010-re a Föld lakossága eléri a hétmilliárdot, ami a valóságban 2011-ben meg is történt. Jóslatában azt is kiemelte, hogy kénytelenek leszünk szembenézni a túlnépesedés kockázatával, ennek következményeként pedig a születésszabályozással. Beigazolódtak továbbá az a jövendölései is, melyek szerint globális szinten teljesen átalakulnak a politikai erőviszonyok, a vallás egyre szélesebb körben vált ki erőszakot a különféle csoportokból, illetve hogy a médiának olyan virtuális platform és kiterjedt közösségi hálózata lesz, hogy azonnali visszajelzéseket kaphat, gyakorlatilag bárhol a világban.

Leírta azt is, hogy a 2010-es évek végéhez közeledve egy nagyobb járvány „átformálja" átformálja majd a világ társadalmi és gazdasági viszonyait.

(Femcafe.hu)

(Borítókép: Mátrix. Illusztráció: Shutterstock)