A Bermuda-háromszög neve szinte mindenki számára ismerősen cseng: egy hatalmas óceáni területről van szó Florida, Puerto Rico és Bermuda között. Az utóbbi évszázadok során több tucatnyi hajó és repülőgép tűnt el utasaival együtt rejtélyes körülmények között a területen. Pontosan emiatt a helyszín megkapta az Ördög háromszöge elnevezést is.

A rejtélyes eltűnésekkel kapcsolatos összeesküvés elméletek tárháza végtelen. Sokan földönkívüli, vagy más természetfeletti aktivitásra gyanakodnak. Számos film és könyv is készült a területtel kapcsolatban, amelyek főként az írók fantáziájának köszönhetően születhetett meg.

Az első feljegyzések

A Bermuda-háromszöggel kapcsolatos első találgatások már Kolombusz Kristóf idején elkezdődtek. A férfi naplója szerint 1492. október 8-án az iránytűje furcsa értékeket kezdett mutatni. Kolombuszt igazán megijesztette az eset, de jobbnak látta, ha erről nem tájékoztatja a legénységet. Három nappal később pedig a felfedező furcsa fényekről számolt be a helszínen.

Magyarázat

Az ilyen iránytűproblémák szinte minden a Bermuda-háromszögről készült alkotásban szerepelnek. Egyesek szerint minden navigációs eszköz képes leállíni a térségben, azonban ez már közel sem igaz. Az amerikai parti őrség 1970-ben képes volt magyarázatot adni a különös mágnesesre jelenségre.

Az indoklás szerint az „Ördög háromszöge" egyike annak a két helyszínnek a Földön, ahol a mágneses iránytű valóban észak felé mutat – az iránytűk általában a mágneses észak felé mutatnak. A kettő közötti különbséget iránytűváltozatként ismerjük: az eltérés akár 20 fok is lehet. Ha ezt az iránytűeltérést vagy hibát nem kompenzálják, a navigátor messze az iránytól eltérve találhatja magát, és nagy bajba kerülhet

– mondták akkoriban.

Ez a jelenséget több szakember is alátámasztotta, ahogyan azt is, hogy az iránytű ilyen fajta különös elmozdulása már az eszköz feltalálásakor is ismeretes volt. 2005-ben a parti őrség ismét foglalkozott a kérdéssel, akkor egy viszonylag eltérő magyarázatott fogalmaztak meg, ugyanakkor szerintük továbbra sincs szó természetfeletti jelenségről:

Bár a világ mágneses mezői állandó változásban vannak, a Bermuda-háromszög viszonylag zavartalan maradt. Igaz, hogy a Háromszögön belül néhányszor kivételes mágneses értékekről számoltak be, de egyik sem teszi a területet szokatlanabbá, mint bármely más helyet a Földön.

Irodalom

Igazán misztikus hírnevet a Bermuda-háromszög az 50-es évek óta tudhat magáénak. 1950-ben az Associated Press újságírója, Edward Van Winkle Jones írt egy cikket, amelyben összesen 135 olyan személyt említ, akik a helyszínen tűntek el.

Ezután pedig sorra jelentek meg a Bermuda-háromszöggel kapcsolatos cikkek és bestsellerek, mint Morris K. Jessup The Expanding Case for the UFO című könyve, amelyben elsőként nevezi meg ufókat, mint a jelenségek elkövetőit, vagy mint Charles Berlitz bestsellere, a The Bermuda Triangle című könyve. Továbbá Vincent H. Gaddis volt az aki kitalálta a „Bermuda-háromszög" kifejezést az 1964-ben megjelent cikkében. A területtel kapcsolatban készült horror-, akciós-, dokumentumfilmek és sorozatok tárháza pedig szinte végtelen.

Cáfolat

Minden elméletet megdönteni látszott egy amerikai író, kutató és pilóta, Larry Kusche 1975-ben megjelent könyve, ami a The Bermuda Triangle Mystery: Solved címet viseli. Kusche egy nagyon alapos kutatás során újravizsgálta a korábbi irók által említett eseteket és művében állítja, hogy pályatársai közel sem a valóságot festetták le.

Kusche szerint a Bermuda-háromszögben történt eltűnések száma valójában nem volt nagyobb, mint az óceán bármely más, hasonlóan forgalmas területén, és szerinte a többi író félretájékoztatta az olvasókat.

Ugyanis volt példa arra is, amikor nem számoltak be az eltűnésekkel egy napon bekövetkezett viharokról és néha még azt a látszatot is keltették, mintha a körülmények nyugodtak lettek volna, hogy jobb történetet kreáljanak. A későbbiekben Kusche kutatását végül egyik fentebb említett író sem tudta megcáfolni.

Szakértői vélemény

A kortárs szakértők véleménye is nagymértékben megegyezik Kusche állításaival és mivel az eltűnések száma nem nagyobb, mint a világ óceánjainak bármely más, hasonlóan forgalmas területén, így nyilvánosan nem foglalkoztak többet a témával.

Azoknak, akik továbbra is kételkednek a Bermuda-háromszög természetes mivoltában, figyelmbe kell venniük pár tényezőt. Az eltűnések egyik fő furcsasága, hogy esetek többségében semmilyen hajóroncsot, vagy repülőgép maradványokat nem találtak. A Golf-áramlat – a Mexikói-öbölből a Floridai-szoros körül északkelet felé – Európa felé áramló meleg óceáni áramlat, amely rendkívül gyors és viharos is lehet. Emiatt pedig gyorsan el is tüntetheti a katasztrófa nyomait.

A Bermuda-háromszög területe kifejzetten hurikánzónának számít, ugyanis a gyakori kiszámíthatatlan atlanti-óceáni viharok hatalmas méretű hullámokkal járnak. A tengerfelszín alatt hasonlóan kedvezőtlen a helyzet, mivel az óceánfenék domborzata a kiterjedt zátonyoktól a több ezer méteres mélységig terjed.

(Hamu és gyémánt)

(Borítókép: Bermuda-háromszög. Illusztráció: Getty Images.)