Négy év alatt megkétszereződött azoknak az amerikaiaknak a száma, akik napi szinten maguknál tartják a fegyverüket. Mutatjuk, ez pontosan hány embert is jelent.

Közel egy magyarországnyi ember tartja magánál minden nap a fegyverét az Amerikai Egyesült Államokban – derült ki egy kutatásból, amelyet az American Journal of Public Health című folyóirat decemberi számában publikáltak. Az ATV rámutat, hogy a felmérés eredményei a világhálón is elérhetők, a szám pedig magáért beszél.

Mint arra a kutatók tanulmányukban rámutatnak, 2019-ben 6 millió amerikai nyilatkozott úgy, hogy napi rendszerességgel testközelben tartja kézifegyverét, ehhez képest 2015-ben ez a szám 3 millió volt.

Arról, hogy a fegyvert magával hordja, ám nem mindig van kéznél, 16 millió amerikai vallott, szemben a 2015-ös 9 millióval. A kutatás ugyanakkor megállapítja, hogy azokban az államokban, ahol a hatóságok komolyabb mérlegelés után adnak ki fegyvertartási engedélyt, kisebb a fegyvert viselők aránya.

Az elemzésből az is kiderül, hogy ezeknek az embereknek a többsége önvédelemből tart magánál fegyvert: 2021-ben 83 százalékuk, míg 2019-ben 73, 2015-ben 64, 1994-ben pedig mindössze 46 százalék viselte ebből az okból az eszközt. A növekvő számok közel sem meglepőek, hiszen 1990 óta egyről 21-re nőtt azoknak a tagállamoknak a száma, ahol nincs szükség engedélyre fegyver tartásához. A válaszadók 10 százaléka pedig akkor sem hagyja hátra puskaporos barátját, ha olyan államba téved, ahol azonban engedélyhez kötik a tartását.

(Borítókép: Öltönyös férfi egy pisztollyal. Illusztráció: Getty Images)