Több tízezren jelentkeztek az Európai Űrügynökség felhívására.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy új programot indított, amelynek keretein belül mozgássérült személyeket képeznek ki, annak érdekében, hogy az űrben dolgozhassanak és élhessenek. Az ESA egy korábbi brit paralimpiai atlétát, John McFall-t választotta az újoncok kiképzésére.

McFall 19 évesen motorbalesetet szenvedett, aminek következtében a jobb lábát amputálták. Orvos lett, azóta trauma- és ortopéd szakorvosként dolgozik Angliában. A 2008-as pekingi paralimpiai játékokon Nagy-Britannia és Észak-Írország színeiben versenyzett sprinterként és 100 méteren bronzérmet szerzett.

Elképesztő élmény volt az űrprogam. Amputáltként soha nem gondoltam volna, hogy űrhajósnak lenni lehetséges, ezért az izgalmam óriási volt

– mondta McFall az ESA honlapján közzétett interjúban. A sportoló azt is elárulta, korábban sosem gondolt arra, hogy űrhajós legyen, de a lehetőség láttán nem tudta megállni, hogy jelentkezzen.

Az ESA tavaly tette közzé először a felhívást, miszerint olyan embereket keres, akik képesek átmenni a kognitív, pszichológiai és egyéb teszteken és akiket csak fogyatékosságuk miatt akadályoztak meg abban, hogy űrhajóssá váljanak. Több mint 250 jelentkezés érkezett a fogyatékkal élő űrhajós szerepére, amelyre az űrügynökség egy külön kifejezést is megalkotott, életre hívva a „parasztronauta” mozaikszót. A toborzás McFall számára az első lépés az űrutazás felé.

Őt választották ki, hogy értékelje a fogyatékkal élők jövőbeli küldetéseihez szükséges feltételeket.

A tudomány mindenkié, az űrutazás pedig remélhetőleg szintén mindenkié

– mondta McFall.

„Az űr valóban az új határ. Itt találkozik az emberiség és itt bontjuk le a bolygót visszatartó korlátokat" – fogalmazott közleményében George Freeman, az Egyesült Királyság tudományos minisztere. A fogyatékkal élők egyenlőségét segítő jótékonysági szervezet, a Scope azt is elmondta, hogy a lehetőség segíteni fog a fogyatékkal élők előtt álló akadályok lebontásában, ezért széles körben értékelték a kezdeményezést.

A többi kiválasztott űrhajós

Az ESA öt pályakezdő űrhajóst is kiválasztott több mint 22 ezer jelentkező közül. A programba minden eddiginél több nő jelentkezett, közülük az ESA összesen kettőt választott ki: a brit Rosemary Coogant, aki csillagászati doktorátussal rendelkezik, és a francia Sophie Adenot-t, egy helikopter tesztpilótát, több mint 3 ezer órányi repülési tapasztalattal. A másik három kiválasztott űrhajós Raphael Liegeois (Belgium), Marco Sieber (Svájc) és Pablo Álvarez Fernández (Spanyolország). Több mint egy évtizede ez volt az ESA első toborzási akciója, amelynek célja, hogy sokszínűséget hozzon az űrutazásba. Az ESA űrhajósainak legutóbbi, 2008-as felhívása során több mint 8400 ember jelentkezett online.

„Ez egy rendkívüli időszak az emberi űrrepülés és Európa számára. Az Artemis I sikeres elindítása után az ESA európai szolgáltatási moduljával, amely az Oriont a Holdra hajtja, élen járunk az emberi űrkutatásban" – nyilatkozta David Parker, az ESA ember- és robotkutatásért felelős igazgatója. Az európai miniszterek a múlt héten megegyeztek abban, hogy az űrügynökség összesen 16,9 milliárd eurót, mai árfolyamon 6 ezer 604 milliárd 300 millió forintot kap 22 tagállamától. A költségvetés a Hold és a Mars feltárását célzó programokat, valamint a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) való részvételt fedezi 2030-ig. A kiemelt kutatási területek az éghajlatváltozás, a válságokra adott gyors reagálás és a biztonságos kommunikáció.

(ZME Science)

(Borítókép: Asztronauta az űrben. Illusztráció: Getty Images)