A Juventus egyszer már belebukott egy vesztegetési botrányba.

Az olasz labdarúgás legnagyobb szégyenfoltja a 2006-os Calciopolinak nevezett eseménysor. Az olasz rendőrség nyomozása során kiderítette, hogy a bírói szövetség több esetben kenőpénzt fogadott el, valamint a játékvezetőket is rendszeresen megvesztegették.

A botrány leginkább érintett tagja akkor a Juventus volt. A klubot megfosztották két bajnoki címüktől, majd lesorolták őket a másodosztályba.

Nem csoda, hogy  a szurkolók most aggódva figyelik a kibontakozó eseményeket.

A gyanú szerint a torinói klub több pénzt fizetett bizonyos játékosok átigazolásáért, hogy ezáltal papíron növelje a klub értékét.

A másik vád szerint a Juventus vezetősége kiutalt a labdarúgóinak olyan fizetéseket is, amelyekről a labdarúgók a hivatalos kommunikáció szerint lemondtak.

Az ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben, így a hatóságok már hónapok óta vizsgálódnak a klub háza tájékán.

Olasz sajtóhírek szerint a vezetőség lemondását is ez idézhette elő. A klub hivatalos közleményében az szerepel, hogy álláspontjuk szerint egy új testület jobban képviselheti a klub érdekeit az ellenük folyó, pénzügyi szabálytalanságokat vizsgáló eljárás alatt.

A lemondó vezérkarban többek között ott van a 2010 óta regnáló elnök, Andrea Agnelli, valamint a klub korábbi játékosa, Pavel Nedved is.

(Borítókép: A Juventus lemondott vezetőségi tagjai:  Maurizio Arrivabene igazgató,  Andrea Agnelli elnök, Federico Cherubini sportigazgató és Pavel Nedved alelnök. Fotó:  Jonathan Moscrop/Getty Images)