Az infláció, az ezzel együtt járó megemelkedett költségek és a forint árfolyamának romlása, valamint a katás adózás átalakítása is szerepet játszik abban, hogy a jövő évtől a közös költségek tetemes drágulására számíthatnak a társasházakban élők.

A közös költség 20-30, de akár 40 százalékos emelkedését is okozhatják a társasházak megnövekedett kiadásai, leginkább a rezsi változása, a megnövekedett karbantartási költségek, valamint a közös képviselők béremelése. 

„A közös képviselők nagyon rossz mentális állapotban vannak, mert már csak velük tudnak vitatkozni a lakók, a szolgáltatók ugyanis gyakorlatilag elérhetetlenek. Nekik, nekünk kellene megoldanunk azokat a problémákat, amelyek a rezsi változásából, az árak folyamatos emelkedéséből adódnak” – mondta Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára az RTL Híradó megkeresésére, majd hozzátette: 2023 május 31-ig mindenhol meg kell tartani a közgyűléseket, hogy a megnövekedett költségeket belekalkulálják a költségvetésbe.

Ezeket a plusz terheket nemcsak az általános drágulások és a forint romlása okozza, hanem a társasházkezelők új adózási gyakorlatával összefüggő extrém költségek is. A legtöbben ugyanis a kata szabályai szerint fizettek járulékot, ám annak átalakulásával sokkal nagyobb anyagi követelés nyomja a vállukat. Ezt a terhet pedig áthárítják a lakókra.

via GIPHY

„Tudok olyan közös képviselőről, aki rögtön a módosítás után módosíttatta a költségvetést, árat emelt. Máshogyan nem jött volna ki. A legnagyobb probléma abból fakadt, hogy sok vállalkozás – például a takarítók esetében – jött létre kiegészítő tevékenységként. Például volt olyan, a katasztrófavédelemnél dolgozó személy, aki a szabadnapjain elment festeni. Törvényesen a katát választotta, adót fizetett és emellett kedvezményes árat tudott adni. Ez a lehetőség megszűnt” – hívta fel a figyelmet Molnár Sándor.

A helyzetet nehezíti, hogy az infláció a lakókat ugyanúgy érinti, mint a társasházakban dolgozó szakembereket. Hogy ők miből, illetve milyen reakciókkal fogják kifizetni a magasabb költségeket, arról a főtitkár úgy nyilatkozott: „Nem tudok erre mit mondani. A közös költséget fizetni kell, mert a csöveket nem érdekli semmi, azok kilyukadnak, a tetőt be kell foltozni, a csatorna eldugul. A lakásállományt védeni kell. Tudatosítani kell, hogy az infláció vagy az adóemelés lecsorog: a végén a fogyasztó, esetünkben a tulajdonos fizeti meg az árát.”

(Borítókép: Egy kiadásait számolgató férfi. Illusztráció: Getty Images)