Hosszabb utak esetében még fontosabb, hogy ne váljunk nyűgössé a túlzott mennyiségű szénhidrát fogyasztástól.

A légitársaságokat számos kritika éri a fedélzeten felszolgált ételekkel kapcsolatban, azonban egy új kutatás szerint ennek nem az étel minősége az oka, ugyanis az emberi szervezet egy szinte egészen más reakciót ad az élelmiszerek ízére több ezer méter magasban. 

A német Fraunhofer intézet által végzett tanulmány szerint repülés közben a szárazság és az alacsony nyomás kombinációja harminc százalékkal csökkenti az emberi ízlelőbimbók érzékenységét mind az édes, mind a sós ízeket tekintve.

Felmerül a kérdés, miszerint ebben az esetben miért nem olyan ételeket szolgálni fel, amelyek megfelelnek a többség ízlésének. Erre válasz az, hogy a légitársaságnak mindenekelőtt az utasok biztonságát kell garantálniuk, nem pedig egyéni igényeket kiszolgálni. A repülőkön nagy mennyiségű élelmiszert szállítanak, és egyik cég sem engedheti meg magának, hogy olyan ételt válasszon, amely bármilyen okból szélsőséges befolyással lehet az utazás minőségére, továbbá bizonyos élelmiszerek nem is viselik jól a levegőben zajló főzési folyamatokat. Egyébként szinte minden fogást készen visznek fel a gépre, és tálalás előtt újra felmelegítik. 

Mit érdemes rendelnünk, és mit nem?

A szakértők szerint a legjobb megoldás, ha inkább nem a repülőút során tervezünk elfogyasztani egy háromfogásos menüt, ugyanis a túlzott szénhidráttól csak letargikusabbak, nyűgösebbek leszünk, és még nehezebben fogjuk megélni a hosszú utat. Ajánlott inkább apróbb rágcsálni valókat fogyasztanunk, mint a popcorn, sósmogyoró, gyümölcsük, vagy éppen a szendvicsek.

(Roadster)

(Borítókép: Férfiak a repülőn. Illusztráció: Getty Images)