A néhai királynőről készült legújabb életrajzi könyvből megtudhatjuk, milyen is volt valójában II. Erzsébet.

Mint a szigetország néhai első számú emberének, II.Erzsébetnek minden bizonnyal számtalan halálos fenyegetéssel kellett szembenéznie az élete során. Sajnálatos módon nem egy példa volt arra, hogy egyes rosszakarók a palotába is betörtek. Legutoljára 2021 karácsonyának reggelén történt, hogy miközben a 95 éves királynő Károllyal és más családtagokkal együtt épp a kastélyban tartózkodott, a palota őrei letartóztattak egy szupermarketi dolgozót, az akkor 19 éves Jaswant Singh Chailt magánterületre való illetéktelen behatolásért.

Azért jöttem, hogy megöljem a királynőt

– vallott be a fiatal.

II. Erzsébet királynő, miután értesült a történtekről, csupán annyit mondott:

Nos, ez bizonyára megkeserítette volna a karácsonyt, nem igaz?

Az Elizabeth: An Intimate Portrait című életrajzi alkotás szerzője, Gyles Brandreth szerint az Egyesült Királyság idén elhunyt királynője rendkívüli humorérzékkel rendelkezett és még az ilyen életveszélyes helyzeteket is a legnagyobb higgadtsággal tudta kezelni.

A Chail ellen zajló per jelenleg is zajlik. A fiatal férfit számos váddal, többek között gyilkossággal való fenyegetéssel és a királynő elleni gyilkossági kísérlettel illeti, valamint azért is vádat emeltek ellene, hogy „törvényes felhatalmazás nélkül” töltött nyílpuskát tartott magánál a windsori kastély területén. A 2022 augusztusában és októberében tartott meghallgatások után Sweeney bíró 2023. március 20-ra tűzte ki a tárgyalás időpontját, egy további meghallgatásra pedig még idén decemberben kerül sor.

(IN)

(Borítókép: II.Erzsébet egykori brit királynő. Fotó: Getty Images)