E hét végén ünnepeljük advent második vasárnapját, a szenteste közeledtével pedig egyre nagyobb karácsonyi lázban égnek az emberek. Az esti programokat egy jó forraltborozás, a különböző portékákban való gyönyörködés és egy-egy karamellás alma elmajszolása teszi teljessé. Összeállításunkban öt igazán meghitt karácsonyi vásárt mutatunk be az ország több pontjáról.

Advent Bazilika, Budapest

Meghitt hangulat, az ünnepi időszak illatai, ízei, fényei és szívet-lelket melengető pillanatok: a tavaly másodjára is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika egy 12 méteres karácsonyfával, fényfestéssel, szelfiponttal, jégpályával, valamint közel 150 minőségi kézműves és gasztronómiai kiállítóval várja a látogatókat Budapest egy központi pontján, a Szent István Bazilika előtti téren.

A népszerű és kedvelt turisztikai célpont két alkalommal, 2019-ben és 2021-ben is elnyerte az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet, megelőzve többek között Bécs, Gdansk, Bázel, Prága és Brüsszel hasonló ünnepi rendezvényeit.

Az idei vásár területén közel 120 hazai kiállító kapott helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak. Utóbbiak a kifogástalan alapanyagokból előállított ünnepi-vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos, csak itt kapható ínyencséget kínálnak. Így megtalálható számos streetfood és barbeque fogás is, ahogyan a hazai csárda kultúra étkei is. Tányérra kerül többek között szarvas pörkölt, eredeti svájci raclette, baránycsülök, de van gulyásleves cipóban és 12 órán át smokerben készült tépett malac és tépett marha hússal készült szendvics is.

A kézműves kiállítók között népművészeket, iparművészeket és modern designer terméket kínáló innovatív alkotókat egyaránt találunk. Olyan különleges portékákat vásárolhatnak a látogatók, mint Szász Judit keramikus élethű kerámiavirág alkotásai vagy Schall Eszter illusztrátor, tervezőgrafikus és designer ékszer remekei. Ott vannak továbbá a Tihanyi Levendula Manufaktúra illatos termékei és a Szendelbacher család által készített világszerte híres pécsi bőrkesztyű is.

Az adventezőket korábbi népszerű programok és számos újdonság is várja. Minden nap 17:30-tól fél óránként a Bazilika homlokzatára vetített fényfestésben gyönyörködhetnek, a 3D vetítések szünetében pedig elérhető lesz a rendezvény különleges szelfipontja, ahol a vállalkozó kedvűek egyedi mintát varázsolhatnak a Bazilika homlokzatára – hogy aztán fotót készítsenek, és a szelfi automata 48 nyelvből választható karácsonyi üzeneteinek valamelyikével kiegészítve posztolják a saját maguk által kreált, különleges alkotást. Az Advent Bazilika zenei színpadán minden nap, a rendezvény ideje alatt összesen közel negyven produkció színesíti gospel, folk, jazz és funk stílusba csomagolt ünnepi programjával az adventi hangulatot. Mindemellett egy látványműhelyben kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, a régmúlt időket pedig az „Advent Anno” című fotókiállítás idézi fel a kiállító pavilonok külső oldalain.

Hagyományihoz hűen az Advent Bazilika idén is helyet biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat. A szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte és díszített dekoratív mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát. Az Advent Bazilika január 1-ig várja az érdeklődőket hétfő és csütörtök között, valamint vasárnap délelőtt 11 órától este 9 óráig, péntek-szombaton pedig este 11 óráig. Szenteste napján a rendezvény délután 3 óráig tart nyitva, míg karácsonyi napokon este 8-ig, újév napján pedig este 6-ig. December 31-én a kézműves standok este 10-ig, a vendéglátóhelyek hajnali 3 óráig várják a látogatókat.

Rendhagyó lánykérés

Rendhagyó lánykérésnek lehettek tanúi az Advent Bazilika látogatói: az adventi vásárban a Bazilikára vetített fényfestéssel kérte meg kedvese kezét egy külföldi fiatalember.

„Maor, will you marry me?” – ez a felirat volt olvasható az épület homlokzatán, amit az ifjú kérő a párja elé térdelve egy eljegyzési gyűrűvel is megerősített. A lánykérésről mit sem sejtő ifjú hölgy természetesen boldogan mondta ki az igent. A romantikus pillanatnak a karácsonyi vásár látogatói is tanúi voltak, akik boldogan osztoztak az ifjú jegyespár örömében. 

A vőlegénynek az Adventi Bazilika csapata segített megszervezni a meglepetést.

Adventi Téli Fesztivál és Vásár, Győr

Győrben az idei évben szolidabb körülmények között rendezik meg a szokásos Adventi Téli Fesztivál és Vásárt. A december 23-ig tartó rendezvényen ugyanakkor ez alkalommal is meghitt adventi hangulatot teremtenek a szervezők, akiknek hála szemet gyönyörködtető kézműves portékák között sétálgathatunk a Széchenyi téren. Ugyanitt csodálhatjuk meg a betlehemet, gyermekeinket pedig kisvasútra ültethetjük és egy állatsimogatót is meglátogathatunk. A Dunakapu téren óriáskerékre ülhetünk, dodzsemezhetünk, de kipróbálhatjuk a körhintát és ünnepi fotókat is készíthetünk a kihelyezett selfie boxok segítségével.

Utóbbi helyszínen tűzzsonglőr bemutatókkal is készülnek, ezek december 3-án, 10-én, 17-én és 22-én tekinthetők meg este 6 órától. Az adventi készülődés elmaradhatatlan, testet és lelket átmelengető téli finomságai is megtalálhatóak lesznek a belvárosban.

A fesztivál összesen négy helyszínen zajlik majd, az említett Széchenyi és Dunakapu téren kívül különböző programok és árusok várják a látogatókat a Baross úton és a Megyeháza téren egyaránt.

Szegedi Karácsonyi Hetek

Az ország déli részén található tán legnagyobb karácsonyi rendezvény december 24-éig tart, egyik legnagyobb újítása az előző évekhez képest, hogy a város ünnepi fényeit idén magasabbról, zárt kabinokból, egy vadonatúj 50 méteres óriáskerékről csodálhatják meg a látogatók. A különböző programokat több helyszínen rendezik, ám a rendezvény központja idén is a Dóm tér, ahol az óriáskerék mellett számos kézműves stand, egy szalmalabirintus és egy hatalmas adventi koszorú várja az érdeklődőket. A koszorú gyertyáit minden vasárnap közösen gyújtják meg az odatévedőkkel a szervezők.

Szeged karácsonyfáját nem a Dóm, hanem a Klauzál téren állították fel. A fa a Szegedi Advent egyik legszebb látványossága. Különleges díszei és fényei mindenkit magával ragadnak, akárcsak a Dugonics téren kihelyezett fénylő gímszarvas. A helyszíneken természetesen meghitt hangulat és ünnepi finomságokkal teli faházak várnak minket. A szentestéig elérhető gasztroudvarokban forralt bort, forró teát, forró csokit, valamint édes és sós finomságokat egyaránt kóstolhatnak a vendégek.

Debreceni Adventi Vásár

Európa 20 legszebb, kis méretű karácsonyi vására közé választotta az idei Debreceni Adventi Vásárt a Travelmag magazin. A lista összeállításakor a 40 és 100 közötti bódéval rendelkező vásárokat vették figyelembe, országonként pedig csak egyetlen rendezvényt határoztak meg. Az értékeléskor a termékek minőségét, a helyi, valamint regionális szezonális különlegességeket árusító standok kombinációit, a festői környezetet, az ünnepi szórakoztató programokat és az ünnepi hangulatot vették figyelembe. 

Debrecen a lista hatodik helyén végzett.

A vásáron fergeteges programokkal: gólyalábasokkal, görkorcsolyázó zongoristákkal, 24 mini karácsonyfával díszített “minivárossal”, valamint kézművesekkel és helyi művészek előadásaival várják az érdeklődőket. A december 23-áig nyitva tartó rendezvényen vendéglátósok és vásárosok sokasága kínálja ételeit is portékáit nemcsak a Nagytemplom előtt, de a belváros több pontján egyaránt.

A Piac utcai, a főtéri és a Dósa nádor téri vásári korzón modern és tradicionális termékekkel találkozhatunk: helyet kapnak a torontáli szőnyegek, a kelim szőttesek, a cserépedények, a mázas bögrék, a kézzel készült fajátékok, a mézeskalácsok, a hargitai gyógyfüvek, ezernyi féle tea, karácsonyi díszek és szaloncukrok. Több mint 90 ünnepi, feldíszített stand kínál hagyományos kézműves termékeket, kidolgozott karácsonyi díszeket, szezonális ajándékokat, és közel 30 faház nyújtja ínycsiklandó finomságok, különleges kulináris élvezetek széles választékát.

A városi sétány fényei, régi és új fényinstallációi – a gömb, a szarvasok, a szán vagy a fényfa, továbbá a hatalmas, élő fenyő mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nézelődők ráhangolódjanak az ünnepekre. Mi több, a klasszikus karácsonyi hangulatot fokozandó egy 750 négyzetméteres szabadtéri korcsolyapálya is várja a látogatókat. A rendezvény nyitvatartása hétköznapokon 12 és 20, hétvégi napokon 9 és 21 óra között alakul.

Vörösmarty Classic Xmas, Budapest

Új díszbe öltözve várja az adventezőket Magyarország legismertebb karácsonyi vására: a Váci utca torkolatában, az V. kerületi Vörösmarty téren tradicionális gasztronómiai, valamint kézműves kiállítókkal, egyedi programelemekkel és a klasszikus karácsonyi díszítési kultúrát megidéző arculattal, látványában és minőségében is megújulva csalogatja a térre vendégeit az egészen szilveszterig tartó rendezvény.

A zöld és piros színekben pompázó Vörösmarty térre érkező ünnepi forgatagot elsőként egy gyönyörűen díszített, grandiózus karácsonyfa fogadja. A vásár egyik kiemelt látványossága továbbá a Kristálypalotán díszelgő óriási karácsonyfa dekoráció, amelyben első ízben idén gyönyörködhetnek a látogatók. Ebben az évben mutatkozik be a Vörösmarty szobor-kompozíció újszerű takarása is, amely a korábbi évek szürke, jellegtelen tónusú nylon védőfedésére kerülve mintegy „láthatóvá teszi” a költő emlékművét. A takaráson ugyanis az eredeti szobor életnagyságú képe és versrészletek olvashatók, a vásárra látogató nagyszámú külföldi turistára tekintettel a magyar mellett német és angol nyelven.

A tér népszerű attrakciójának ígérkezik a gyerekek kedvence, egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút, amelyre az arra felülő családok testközelből gyönyörködhetnek a Vörösmarty téri Oroszlános kút ünnepi díszítésében.

A téren felállított gasztronómia pontok és kézműves faházak is megújult arculattal fogadják az érdeklődőket. A gasztronómiai kiállítók a hagyományos magyar étel és ital kultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kulináris értékeit képviselik és kínálják a közönség számára, és a kézműves kiállítók is a hagyományőrzés jegyében válogatják össze tradicionális termékeikből álló portékájukat. A kiállítók mellett interaktív, edukációs helyszínként szolgál egy kézműves ház, ahol a látogatók minden nap más és más kézműves fortélyt bemutató foglalkozáson vehetnek részt.

A téren egészen december 28-ig vásárolhatóak kézműves termékek - köztük a Magyar Kézműves Szövetség tagjainak alkotásai, csodálatos ékszerek, bőrdíszművek, kézzel készült kerámiák, pihe-puha mézeskalácsok és igazi, autentikus üvegdíszek. Ezt követően a készítők újév napjáig átadják helyüket az évzáró, szilveszteri ünneplők sokaságának, akik december 31-én hajnali 5-ig bulizhatnak a téren. Aznap már csak a vendéglátóhelyek nyitják meg kapuikat délelőtt 11 órakor. Szenteste napjáig hétfő és csütörtök között, valamint vasárnapi napokon délelőtt 11 órától este 11-ig tart nyitva a rendezvény, míg péntek-szombaton este 10 óráig várják a látogatókat. December 24-én délelőtt 10 óra és délután 14 óra között alakul a nyitvatartás, míg karácsony napjain 12 és 18 óra között.

A Vörösmarty Classic Xmas szervezői a kiálltók mellett többek között támogatói helyet biztosítanak az árva és sérült kutyákért dolgozó Vigyél Haza Alapítványnak, amely a rendezvény ideje alatt számos aktivitással várja az adakozókat.

(Borítókép: Advent Bazilika. Fotó: Ken Media)