Az év első hónapján mínusz 50 Celsius-fok az átlaghőmérséklet, ám az ennél is fagyosabb napokon akár mínusz 72 fokig is lehűlhet a levegő a szibériai Ojmjakon. Mégis, ugyanúgy működik az internet, nyitva vannak a kávézók és még a nőknek sem fagy az arcára a sminkjük.

Jelenleg foltokban felhős, ám többnyire napos idő, ugyanakkor mínusz 48 fok van a kelet-szibériai Jakutföldön található Ojmjakon falujában, amelyet a világ leghidegebb településeként tartanak számon. Az extrém hidegnek az oka, hogy az egyébként is fagyos környéken a falu egy völgyben helyezkedik el és a környező hegyekben megült levegő csak még inkább lehűti.

A zord körülmények ellenére így is ezren lakják Ojmjakont, ahol internet, konditerem, kávézó, étterem, valamint egy kisebb repülőtér is található.

Házaik egytől egyig fából épültek, ugyanis ez az egyetlen építőanyag, ami kibírja a 100 fokos hőingadozást. A mindennapi élet ugyanakkor nem könnyű: az akkumulátorok nagyon hamar lemerülnek, ezért az autókat egész nap járatják, a kocsikban kályha van, a gázolajba petróleumot kevernek, a tinta belefagy a tollakba. A nagy hidegek ellenére a nők így is megtalálják a módját annak, hogyan csinosítsák önmagukat. A Promotions cikke szerint különleges sminkjük van, úgynevezett fagypillákat hordanak. Gyermekeiket olyannyira felöltöztetik, hogy csak a szemük látszik ki, iskolába szánokkal viszik őket.

Temetkezni sem tudnak egyszerűen, mivel a megfagyott talajban 3 napig ássák a sírhelyet.

Mindennek ellenére Ojmjakon falujára egyre kíváncsiabbak az utazók, aminek köszönhetően igencsak fellendült itt a turizmus az utóbbi időben.

(Borítókép: Motoros szánon közlekedő férfi Ojmjakon. Fotó: Getty Images)