Világrekordot döntött egy brit házaspár, amelynek tagjai 180 nap alatt közel 29 ezer kilométert tettek meg tandem biciklivel a Föld öt kontinensén. Útjukra még júniusban indultak el és december 2-án fejezték be azt a berlini Brandenburgi kapu alatt.

Szinte nincs olyan ember a világon, aki ne ismerné Jules Verne Nyolcvan nap alatt a Föld körül című, 1873-ban írt kalandregényét. A francia író alkotása évszázadokon és generációkon ívelt át és temérdek feldolgozása született, legyen szó filmről vagy rajzfilmről. A történet ismerete jó ideje hazánkban is az általános műveltség részét képezi, hiszen a szerző élete és munkássága a középiskolai irodalomórák egyik meghatározó eleme. A regény főhőse, Phileas Fogg londoni úriember és újonnan alkalmazott francia inasa, Passepartout egy 20 ezer fontról szóló fogadásból arra vállalkozik, hogy 80 nap alatt megkerüli a Földet. Bár útjukat sokan próbálják akadályozni, temérdek segítséget is kapnak, valamint a kor összes személyszállító eszközét is igénybe vehetik. Ennek nyomán számtalan kalandba keverednek vonaton, hőlégballonon és hajón egyaránt.

A fikciós szereplőktől eltérően a nagyon is valóságos brit házaspár ennél jóval nagyobb fába vágta a fejszéjét: a 46 éves Steven Massey és neje, a 36 esztendős Laura még a nyár elején döntötte el, hogy egy tandem kerékpáron körbebiciklizi a Földet. Akciójukkal nem titkolt szándékuk volt, hogy megdöntsék az eddigi, 263 napos világrekordot.

A párt különleges történet fűzi a tandem biciklizéshez: annak idején az első randevújukat is két keréken töltötték, közös – és egymás iránti – szenvedélyük pedig olyan erős volt, hogy idővel hivatalosan is összekötötték az életüket. Egy hétköznapi házaspár mindennapjait élték az angol Derby városában, mígnem egy júniusi napon eldöntötték: tandemre pattannak, világot látnak, és még meg is döntenek vele egy világrekordot. Úgy tervezték, hogy legkésőbb karácsonyra hazatérnek, és bár számos akadályt kellett leküzdeniük, a reméltnél végül előbb is értek célba. 

Összesen 5 kontinens 21 országán pedáloztak keresztül 180 nap, 12 óra és 25 perc alatt.

Útjuk során gyomorbántalmakkal küzdöttek Indiában, vízumgondjuk akadt Azerbajdzsánban, és Malajziában is kénytelenek voltak több időre leszállni a kerékpárjukról, nem mellesleg az időjárás viszontagságai és a folyamatosan változó terep is nem egyszer kihívás elé állította a szerelmeseket. Akár mínusz 10 fokban kellett tekerniük, akár a Sziklás-hegység meredek emelkedőivel kellett szembenézniük, végig egy cél lebegett a szemük előtt: hogy gyorsabban megtegyék a 18 ezer mérföldes, vagyis 28 ezer 968 kilométeres távot, mint az akkori rekorderek. Olyannyira elhatározták magukat, hogy miután a kelleténél több időt veszítettek, naponta már csak egyetlen pihenőt tartottak.

Végül közel hat hónap után december 2-án este 18 óra 25 perckor megérkeztek végcéljukhoz, a berlini Brandenburgi kapuhoz. A műemlék alatt áttekerve ők váltak a Földet tandembiciklivel leggyorsabban körbetekerő világrekorderekké.

(Borítókép: Steven Massey és Laura Massey-Pugh. Fotó: Northfoto)