Legyen szó a Szent Miklós tevékenysége nyomán kialakult Mikulás-kultuszról, a Télapóról vagy Joulupukkiról, a különböző elnevezések népenként más-más létező vagy kitalált személyt takarnak. Sok legenda kering róluk, és mindegyik másképp meséli el a titokzatos jótevő történetét.

A Mikulás története

Vajon kire gondolunk, amikor a Mikulást emlegetjük? A Mikulás eredete a IV. századbeli Szent Miklós nevéhez fűződik: Myra püspöke, a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, valamint a nélkülözők védőszentje életében saját vagyonából támogatta a rászorulókat. A monda szerint egy napon egy szegény ember három lányán segített úgy, hogy az ablakon át egy erszényben pénzt adott nekik, hogy férjhez mehessenek.

Innen ered az ablakba kitett csizma hagyománya.

Szent Miklós legendája a kereszténység térhódításával tovább élt, de az egyes régiókban módosult az alakja.

A Télapó

A Télapó, azaz Santa Claus a nyugati keresztény világ karácsonyi ajándékosztó figurája. Főleg az angolszász országokban, az Egyesült Államokban és Angliában népszerű, de Németországban, Hollandiában, Skandináviában, Észtországban és Lettországban is ő hozza a meglepetéseket. Ez a Télapó nagyon hasonlít a mi Mikulásunkhoz: a legendája is némileg Szent Miklóshoz kötődik, ám bizonyos pontokban eltér.

A Télapó a kéményen keresztül érkezik, szánját rénszarvasok húzzák, az otthona az Északi-sarkon van, és karácsony első napjának reggelén ajándékozza meg a gyerekeket, nem pedig december 6-án.

A lappföldi Mikulás, Joulupukki

Finnországban a Mikulás-kultusznak a mai napig óriási hagyománya van. A Joulupukki szó szerinti jelentése a finn nyelvben „karácsony kecske”. A legenda szerint a lappföldi Mikulás, Joulupukki titkos otthona a Korvantunturi-felföldön fekszik az orosz határ közelében. A regék szerint innen indul el nagy decemberi útjára, és itt készül a sok játék is, amelyeket manók csomagolnak be. 

Ennél könnyebben elérhető desztináció a turisták számára kialakított meseszerű Mikulásfalva. Itt él hivatalosan Joulupukki, a finn Mikulás és felesége. A falu legnagyobb attrakciója a Mikulás-ház, ahol maga Joulupukki fogadja a gyerekeket és hallgatja meg kívánságaikat. Mikulásfalván egy föld alatti vidámpark is várja a látogatókat. 

Magyarországon hagyományosan december 6-án érkezik a Mikulás, míg a Karácsony előtti estén, azaz a Jézus születési idejét jelző Szenteste a Jézuska hozza az ajándékokat.

(Borítókép: A finn Mikulás, Joulupukki. Fotó: Steve Parsons/Getty)