Rendkívüli kormányinfón, kedden késő este jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy azonnali hatállyal beszüntetik a benzinárstopot az üzemanyag-ellátás problémái miatt.

Hetek óta pánikoltak az emberek attól félve, hogy rövid időn belül lekerül az ársapka az üzemanyagokról. Az import jó ideje megszűnt, a MOL százhalombattai olajfinomítója pedig meghibásodás miatt alig félgőzzel üzemelt, így az üzemanyag-ellátás kritikussá vált. Az emberek pánikvásárlásba kezdtek, így az elmúlt napokban több kút is kifogyott a benzinből, gázolajból.

A kormány végül a MOL javaslatára kedd este 23 órától beszüntette a 480 forintos benzinárstopot.

A döntésről a határidő előtt fél órával, este fél 11-kor rendkívüli kormányinfón számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azzal indokolta a határozatot, hogy a hétfőn életbe lépett uniós olajszankció zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A MOL a pánikszerűen megnövekedett forgalom miatt már képtelen tartani a tempót, import nélkül pedig nem tudják biztosítani a megfelelő mennyiségű üzemanyagot hazánkban.

Az elmúlt napok üzemanyag-forgalma közel duplája volt az elmúlt évinek. A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig

– hívta fel a figyelmet Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. A Molnál a benzin piaci ára 641 forint, a dízelé 699 forint.

(Borítókép: Autót tankoló férfi. Illusztráció: Getty Images)