Egy kutatás során vizsgálták, hogy milyen dalokat szeretnek azok, akiket a köznyelvben pszichopatáknak neveznek. Az is kiderült, mely melódiákat nem kedvelik.

Nagyon leegyszerűsítve az empátiára képtelen, manipulatív, kifelé ugyanakkor sokszor vonzónak tűnő személyeket hívjuk a köznyelvben pszichopatáknak, akiknek személyiségét többnyire a különböző filmekből vagy a történelemből ismert sorozatgyilkosok személyiségével azonosítjuk. Bár a hétköznapokban nem egyszerű megkülönböztetni őket másoktól, bizonyos tulajdonságok felismerhetővé teszik őket. Egy új kutatás szerint ilyen a zenei ízlésük is.

A New York-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy mely zeneszámokat kedvelik, és melyeket nem azok, akik a „pszichopatákra” jellemző személyiségjegyekkel bírnak. A projektben 200 pszichológushallgató vett részt. Először egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben a pszichopátiás tulajdonságaikra kérdeztek rá, majd 260 dalt kellett értékelniük egy hétfokú skálán. Ezt követően a kutatók megvizsgálták az űrlapon elért magas pontszámok és a dalok értékelése közti átfedést.

Az összesített eredmények alapján a legmagasabb pontszámot Eminem: Lose Yourself című dala, valamint a Blackstreet: No Diggity című száma érte el, de Justin Bieber: What Do You Mean című zenéje is felkerült a listára.

Az is kiderült, hogy a pszichopátiás személyiségjegyekkel rendelkezők a The Knack: My Sharona, valamint David Guetta és Sia: Titanium című számát kedvelték a legkevésbé, de a Dire Straits: Money For Nothing, illetve a The Wayward Wind című dal sem volt a kedvencük.

A kutatók szándéka a kísérlettel az volt, hogy a „pszichopatákat” a lehető legkönnyebben fel lehessen ismerni. Pascal Wallisch, a vizsgálat egyik vezetője kiemelte: ez azért fontos, mert ezek az emberek a népesség körülbelül egy százalékát teszik ki. Bár a börtönlakók között 15-25 százalék körüli az arányuk, a valóságban nem olyanok, mint ahogyan a médiában ábrázolják őket, így sokan beleolvadnak a társadalomba, és az is lehet, hogy a közvetlen környezetünkben dolgoznak.

(Femina)

(Borítókép: Bohóc álarcban zenét hallgató férfi. Illusztráció: Getty Images)